SFP blickar mot riksdagsvalet och hoppas att oppositionstiden snart är över

SFP ger tummen ner åt regeringens vård- och landskapsreform, men vill däremot se en ökad valfrihet inom vården. På bilden partiordförande Anna-Maja Henriksson vid partidagen som inleddes i Uleåborg på lördagen. Bild: Timo Heikkala

A och O för SFP är nästa riksdagsval och hur partiet då ska lyckas komma med i regeringen. Vid partidagen i Uleåborg säger ingen det rakt ut, men skräckscenariot är givetvis att oppositionssitsen blir bestående. En vink om vilka frågor som partiet kommer att lyfta fram vid eventuella kommande regeringsförhandlingar, framgick av Anna-Maja Henrikssons tal: Sänkt eller bibehållen skattenivå och satsningar på barn och utbildning.

Anna-Maja Henriksson som för tredje gången på söndagen återväljs som partiordförande för SFP vid den pågående partidagen i Uleåborg, fokuserade senare hälften av sitt politiska tal på de frågor som partiet vill driva framöver. Hennes uttalanden ger en fingervisning om de områden som är viktiga för SFP inför och efter riksdagsvalet om ett knappt år.

SFP flaggar för lokala avtal som gör det enklare för företagen att anställa folk. Partiet anser att det är rätt att sänka skatten på arbete och vill att arvs- och gåvoskatten slopas vid generationsväxlingar. Samtidigt önskar SFP avgiftsfri småbarnspedagogik för barn över tre år och meddelar att partiet motsätter sig terminsavgifter för högskolestuderande.

Henriksson tog tillfället i akt och risade regeringens vård- och landskapsreform som är i stark motvind. Senaste bakslaget kom på lördagsförmiddagen då Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i Yle lät förstå att reformen inte blir av och regeringen faller om den valfrihet som Samlingspartiet längtar efter, går i stöpet.

– SFP gör tummen ner för landskap med kraftig statlig styrning, men tummen upp för en vårdreform. Låt mig också säga det högt: Inom vården vill SFP vill se en större valfrihet som förkortar köerna och som kompletterar den offentliga sektorn. I stället för regeringens byråkratimodell, vore det klokt att stegvis öka valfriheten, till exempel genom regionala försök, sade Henriksson.

"Ingen helikopterhandel"

Henrikssons besked är att SFP inte kan ställa sig bakom regeringens vårdreform eftersom den innehåller för stora risker.

– Och låt mig också säga: Vi idkar ingen helikopterhandel, fortsatte Henriksson och syftade på tidigare påståenden i offentligheten om att SFP skulle kunna tänkas rösta för vårdreformen om partiet i gengäld hade fått en räddningshelikopter till Vasa och utvidgad jourverksamhet vid Vasa centralsjukhus.

Tiden efter nästa riksdagsval tangeras i en färsk intervju i Suomen Kuvalehti där Samlingspartiets ordförande, statsministerkandidaten Petteri Orpo, spekulerar i nästa regerings sammansättning. I intervjun varnar Orpo för en överbred ideologiskt splittrad regering och nämner en borgerlig liberal minoritetsregering med Samlingspartiet, De gröna och SFP som ett presumtivt alternativ. En annan möjlighet som kastas fram i artikeln är en regeringskoalition med Samlingspartiet, SDP och De gröna.

Anna-Maja Henriksson, hur kommenterar du Orpos idé om en borgerlig-liberal minoritetsregering?

– Det låter spännande och annorlunda för finsk politik. Jag tror att vi har all orsak att fundera på vilket sätt vi ska jobba för att kunna driva igenom reformer framöver. Jag skulle själv gärna se att vi har en större lyhördhet och inte låser regeringsprogrammet för fyra år framåt. Jag utesluter inga alternativ. Valresultatet har stor betydelse och det hör till vår policy att alltid hålla dörrarna öppna, kommenterar Henriksson Orpos utspel och verkar nöjd över att SFP nämns i sammanhanget.

Med flera val på kommande inom en snar framtid sneglar SFP:s politiker på varandra och positionerar sig inför kampen om väljarnas röster. Vid partidagen kom Europaparlamentariker Nils Torvalds med det väntade beskedet att han ställer upp för återval nästa sommar.

Wallin hemlighetsfull

Ett oklart kort är tidigare partiordföranden Stefan Wallin som har meddelat att han inte längre kommer att vara riksdagskandidat i Egentliga Finlands valkrets.

– Jag har några idéer, men ingenting konkret i det här skedet. Ingenting är bäddat eller fixat. Jag står till arbetsmarknadens förfogande, säger Wallin om sina framtidsplaner.

HBL undrar om han har tänkt vara kandidat i riksdagsvalet i Helsingfors valkrets, vilket till exempel Eva Biaudet har meddelat, eller om Wallin i likhet med Nils Torvalds siktar på Europaparlamentet.

– Jag håller alla dörrar öppna. Med tanke på de uppdrag jag har haft i och utanför politiken, bedömer jag att det finns en möjlighet att återanvända mig.

Det har spekulerats om Wallin är intresserad av posten som vd för Konstsamfundet som blir ledig då den nuvarande vd:n Kaj-Gustaf Bergh går i pension. Men några sådana planer har han inte:

– Jag misstänker att man söker en annan profil än den jag representerar. Så det är inte aktuellt, säger Wallin.

Helsingforsriksdagsledamoten Eva Biaudet har redan tidigare meddelat att hon är kandidat i riksdagsvalet tillsammans med partiets vice ordförande Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Hur skulle din drömregering se ut, Eva Biaudet?

– Jag har lärt mig att det inte finns någon drömpartner för oss om vi inte blir betydligt större. Men jag hoppas på en betydligt liberalare regering när det gäller värderingsfrågor.

Biaudet kommenterar också intervjun med Orpo i Suomen Kuvalehti:

– Orpo har rätt i att SFP, De gröna och Samlingspartiet har mycket gemensamt, men Samlingspartiet är samtidigt väldigt konservativt i många frågor. Resultatet av hur Samlingspartiet har jobbat med invandring är skandalöst. I invandringsfrågor har vi många gemensamma intressen med Socialdemokraterna och Vänsterförbundet, säger hon.

Jari Aho, SFP-aktiv från Pyhäjärvi, efterlyser mer finska i SFP:s verksamhet. "Då skulle tröskeln för sådana som mig blir lägre att verka inom SFP. Man skulle inte behöva skämmas om man inte kan svenska", säger Aho som valde SFP på grund av partiets liberala värderingar. Bild: Johan Hagström

"SFP borde använda mer finska"

Det här är första gången som SFP:s partidag hålls så långt norrut som i Uleåborg. Platsen hänger ihop med partiets ambition att få nya väljare, särskilt bland finskspråkiga. SFP-medlemmen Jari Aho från Pyhäjärvi gick med i SFP år 2012. Han har redan gjort stora insatser för partiet i sin hemkommun då han lyckades med konststycket att värva två kandidater i förra riksdagsvalet och två kandidater i förra kommunalvalet för SFP från helfinska Pyhäjärvi 160 kilometer söder om Uleåborg.

Partiordförande Anna-Maja Henriksson. Bild: Timo Heikkala

– Partikansliet har tagit emot mig med öppen famn, men SFP skulle gärna få använda lite mer finska i sin information och i sina broschyrer. Då skulle tröskeln för sådana som mig bli lägre att verka inom SFP. Man skulle inte behöva skämmas om man inte kan svenska, säger Aho som ibland av andra finskspråkiga bekanta har blivit retad för att han är med i SFP utan att kunna tala svenska.

Anledningen till att Aho fastnade för just SFP hänger ihop med partiets liberala värderingar, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning