SFP behöll sitt åboländska mandat – Sandra Bergqvist gör entré i riksdagen

Sandra Bergqvist från Nagu är SFP:s nya riksdagsledamot i Egentliga Finland. Bild: SPT/Mikael Piippo

Sandra Bergqvist från Nagu fick 2 981 röster i Egentliga Finland och tryggade SFP:s åboländska mandat i riksdagen.

Stämningen på Svenska folkpartiets (SFP) valvaka i Åbo var uppsluppen när riksdagsvalets resultat klarnade. Efter en vår full av spekulationer lyckades SFP till slut behålla sitt riksdagsmandat i Egentliga Finland.

Sandra Bergqvist från Nagu tar över som representant för SFP i Egentliga Finland efter Stefan Wallin som inte ställde upp för omval.

I riksdagen vill Bergqvist arbeta för att mjuka upp samhällsklimatet, men hon kom också med mer konkreta målsättningar.

– Vi måste få en vårdreform som fungerar och säkra skärgårdens förbindelser, sade Bergqvist och specificerade att en avgiftsfri förbindelsebåtstrafik gynnar hela skärgården.

Egen lista bar hela vägen

Till skillnad från de tre föregående riksdagsvalen var SFP denna gång inte med i något valförbund i Egentliga Finland. Partiet gick till val utan en tydlig spetskandidat i valkretsen.

– Den här kampanjen har stärkt oss, och riksdagsmandatet är någonting vi jobbat för tillsammans. SFP:s mandat i Egentliga Finland har en enorm betydelse, och det är viktigt för tvåspråkigheten i regionen, sade kretsordförande Regina Koskinen.

Regina Koskinen, kretsordförande för SFP i Egentliga Finland, var lycklig över partiets resultat i riksdagsvalet. Bild: SPT/Mikael Piippo

Sannfinländarna fick fyra mandat

Det var inte endast SFP som höll ställningarna i Egentliga Finland. Den enda ändringen i partiernas styrkeförhållanden i riksdagen var att Sannfinländarna snodde ett mandat av Centern.

Sannfinländarna fick fyra mandat medan Centern fick nöja sig med två. I förra riksdagsvalet fick båda partierna tre mandat.

Sannfinländarna och Samlingspartiet är således de största partierna i Egentliga Finlands valkrets mätt i antal riksdagsledamöter.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson blev överlägsen röstdrottning i valkretsen med 24 404 röster.

Li Andersson, till höger, är röstdrottning i valkretsen. Bild: Niklas Tallqvist

Samlingspartiet: Fyra mandat (Petteri Orpo, Ilkka Kanerva, Anne-Mari Virolainen, Saara-Sofia Sirén).

Sannfinländarna: Fyra mandat (Ville Tavio, Vilhelm Junnila, Ritva Elomaa, Mikko Lundén).

SDP: Tre mandat (Aki Lindén, Eeva-Johanna Eloranta, Katja Taimela).

Vänsterförbundet: Två mandat (Li Andersson, Johannes Yrttiaho).

Centern: Två mandat (Annika Saarikko, Esko Kiviranta).

De gröna: Ett mandat (Sofia Virta).

SFP: Ett mandat (Sandra Bergqvist).

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning