Svenska riksdagsgruppen möts om läget

Fredrik Guseff. Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen

I väntan på statsminister Juha Sipiläs (C) förfrågan om Svenska folkpartiet är villigt att gå med i regeringen, kommer SFP i dag mest att vänta och följa med hur situationen utvecklas. Det säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.

Svenska riksdagsgruppen håller ett extra gruppmöte om det politiska läget klockan 14.15 i dag.

Efter mötet hålls en presskonferens där gruppordförande Stefan Wallin och partiordförande Anna-Maja Henriksson berättar om vad som behandlats på gruppmötet.

– I övrigt under dagen avvaktar vi och ser vad som händer. Det är i första hand riksdagsgruppen som behöver träffas, sade SFP:s partisekreterare till FNB i morse.

Guseff kan inte svara på om till exempel partiets arbetsutskott möts före det.

– Vi har inte kallat in partistyrelsen ännu, det är nu i första hand riksdagsgruppen som behöver sammanträda, säger han till FNB.

Enligt Guseff finns det inte mycket SFP kan göra i det här skedet. Det gäller att vänta på vad statsministern har att säga och vilka bud som kommer från honom.

Guseffs egen dag går ut på att han mest följer med situationen och för interna diskussioner.

– Regeringen har ju ännu inte bett om avsked formellt. Vi följer med. Vi jobbar med att kunna besvara statsministerns frågor när de kommer. Som vi sagt tidigare är vi villiga att sätta oss vid förhandlingsbordet ifall det är så att frågan kommer.

Sipilä har sagt att väntar på att Sannfinländarnas riksdagsgrupp har möts. Det sker på eftermiddagen. Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen sade till Yle i morse att Sipilä träffar president Sauli Niinistö senare i dag på Gullranda.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning