Sexton procent av Helsingfors invånare vaccinerade - Vapaavuori försiktigt optimistisk

Borgmästare Jan Vapaavuori berättade hur situationen fortlöper i stadens nyaste uppdatering om coronaläget. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Coronaläget i huvudstaden verkar lugna ned sig och staden förbereder sig för en återgång till det normala. Helsingforsarna ska ändå fortsättningsvis vara försiktiga och följa rekommendationerna, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Antalet infektioner i huvudstadsregionen sjunker stadigt. Under de senaste två veckorna upptäcktes 102 smittor per dag i genomsnitt.

Jan Vapaavuori var försiktigt optimistisk under torsdagens presskonferens om coronaläget och påpekade att de låga talen kan bero på att färre invånare lät sig testas under påskhelgen.

För tillfället har 16 procent av helsingforsarna fått den första vaccinationssprutan och "så gott som alla" över 80 har redan blivit vaccinerade, enligt Vapaavuori.

Enligt Vapaavuori har staden för tillfället över 700 smittspårare, både anställda och frivilliga. Han jämför med läget för ett år sedan då det var sju personer som arbetade med samma uppgifter.

Studentdimission i skolorna?

Vapaavuori tog också upp stadens exitstrategi, alltså hur staden ska återgå till det normala.

När restriktionerna luckras upp är det barn och unga som ska ha förtur, säger Vapaavuori.

– Vi är alla förberedda, men vi måste även vara realistiska, sade Vapaavuori och underströk att ingen kan veta exakt när en återgång till ett mer normalt liv kan ske.

Enligt Liisa Pohjolainen, chef för Helsingfors stads sektor för fostran och utbildning, förlöpte studentskrivningarna som avslutades nyligen utan större problem. Trettio abiturienter i huvudstadsregionen kunde inte delta i studentskrivningar på grund av coronainfektion eller karantän.

Studentfesterna ska i år firas den 5 juni, sade Pohjolainen, och hoppades att det ska vara möjligt att göras på plats i skolorna.

Innan dess fortsätter skolan ändå ett tag till.

Den 12 april övergår skolorna i Helsingfors till rotationssystem där elever tidvis studerar på distans, tidvis på plats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning