Sex timmars arbetsdag föreslås för vården i Norge

Förslaget om sex timmars arbetsdag gäller bland annat vården. Arkivbild.Bild: Marina Holmberg

Norska Arbeiderpartiet vill införa sex timmars arbetsdag med full lön i vissa sektorer och yrken.

I oktober presenterar partiets arbetsmarknadsgrupp sin rekommendation ny sysselsättningspolitik. Arbeiderpartiets landsmöte 2019 kommer därefter att formellt ta ställning till förslaget.

– Vi vill få en bedömning av olika förslag som kan ge mer hälsofrämjande arbetstider och få in fler i arbetslivet, och sextimmarsdagen är ett sådant förslag, säger gruppens ordförande Arild Grande.

Grande säger att det inte är aktuellt med sextimmarsdag som nationell standard, men att den kan vara lämplig i vissa branscher.

– I dag arbetar många med hög belastning och låg bemanning, särskilt i vissa kvinnodominerade yrken som vård och omsorg. En del har en alltför tung arbetsbörda och vi behöver göra mer för att få hälsosammare arbetstider i Norge, säger han.

Han säger att flera försök med sex timmars arbetsdag har gjorts med goda resultat både vad gäller ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00