Sex skadade vid rasistiska upplopp i Chemnitz

Minst sex personer skadades i samband med högerextrema kravaller i tyska Chemnitz under måndagen. Nu riktas hård kritik mot polisen, som tappade kontrollen då den flertusenhövdade mobben tog över stadens gator.

Bakgrund:

Utbredd främlingsfientlighet

Främlingsfientligheten är utbredd i den tyska delstaten Sachsen, där Chemnitz ligger.

Den islamfientliga rörelsen Pegida har sitt ursprung i närbelägna Dresden, och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) blev största parti i delstaten i förbundsdagsvalet i höstas.

I delstatsvalet 2014 fick det nynazistiska partiet NPD, som öppet hyllat Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess, nära 5 procent av rösterna.

Flera tusen högerextremister och andra personer från yttersta högerkanten hade gått ut på gatorna i östtyska Chemnitz på måndagskvällen. Rasistiska och nynazistiska slagord haglade, vissa gjorde Hitlerhälsning, andra gick till attack mot motdemonstranter och journalister som rapporterade om händelserna.

Polisen i delstaten Sachsen får nu hård kritik för att ha underskattat såväl antalet demonstranter som deras våldskapital. Tidningen Der Spiegel rapporterar om "jaktscener" och en stad som lämnades i den högerextrema mobbens våld. Bakgrunden är ett knivdåd i söndags, då en tysk man dödades i samband med en stadsfest. En irakier och en syrier har gripits misstänkta för dådet, som utlöste spontana demonstrationer som snart urartade i regelrätta attacker mot personer som uppfattades som icke-tyskar.

På gatorna i Chemnitz fanns även ett tusental motdemonstranter, som stundtals hamnade bara några få meter från den högerextrema demonstrationen.

– Vi måste visa att vi är fler än dem, sade Cordula Lücke till Dagens Nyheters utsända.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00