Sex skadade vid rasistiska upplopp i Chemnitz

Minst sex personer skadades i samband med högerextrema kravaller i tyska Chemnitz under måndagen. Nu riktas hård kritik mot polisen, som tappade kontrollen då den flertusenhövdade mobben tog över stadens gator.

Bakgrund:

Utbredd främlingsfientlighet

Främlingsfientligheten är utbredd i den tyska delstaten Sachsen, där Chemnitz ligger.

Den islamfientliga rörelsen Pegida har sitt ursprung i närbelägna Dresden, och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) blev största parti i delstaten i förbundsdagsvalet i höstas.

I delstatsvalet 2014 fick det nynazistiska partiet NPD, som öppet hyllat Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess, nära 5 procent av rösterna.

Flera tusen högerextremister och andra personer från yttersta högerkanten hade gått ut på gatorna i östtyska Chemnitz på måndagskvällen. Rasistiska och nynazistiska slagord haglade, vissa gjorde Hitlerhälsning, andra gick till attack mot motdemonstranter och journalister som rapporterade om händelserna.

Polisen i delstaten Sachsen får nu hård kritik för att ha underskattat såväl antalet demonstranter som deras våldskapital. Tidningen Der Spiegel rapporterar om "jaktscener" och en stad som lämnades i den högerextrema mobbens våld. Bakgrunden är ett knivdåd i söndags, då en tysk man dödades i samband med en stadsfest. En irakier och en syrier har gripits misstänkta för dådet, som utlöste spontana demonstrationer som snart urartade i regelrätta attacker mot personer som uppfattades som icke-tyskar.

På gatorna i Chemnitz fanns även ett tusental motdemonstranter, som stundtals hamnade bara några få meter från den högerextrema demonstrationen.

– Vi måste visa att vi är fler än dem, sade Cordula Lücke till Dagens Nyheters utsända.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03