Sex stycken restauranger öppnar sina dörrar i centrala Helsingfors - "På sommaren var läget bättre"

Greta Tilli och Julianna Nyman serverar kaffe på Grind Coffee & Wine. Bild: Cata Portin

I Brunnsgården i Helsingfors har flera restauranger, kaféer och barer nyligen öppnat. Trots skärpta coronarestriktioner i huvudstadsregionen har de ändå blicken riktad framåt - mot bättre tider.

Mitt i det gråa vinterrusket försöker ett par företag bringa Helsingforsbor en ljusglimt i vardagen.

Ingången till Brunnsgården ger besökare intrycket av att renoveringen ännu inte är klar. Byggarbetare och byggställningar skymmer dörren in.

Men skenet bedrar, det är nämligen en annan del av huset som ytterligare byggs om. Sammanlagt sex restauranger, barer och kaféer har öppnat sina dörrar i de nyligen renoverade lokalerna vid Brunnsgården, invid Studentplatsen, i centrala Helsingfors.

Vissa restauranger öppnade i tisdags bara några veckor efter att coronarestriktionerna skärptes. De innebär att restauranger och barer måste stänga kranarna klockan 22 och dörrarna klockan 23. Även mängden besökare som är tillåtna i restaurangen halverades.

I onsdags, då HBL besökte Brunnsgården, var lokalerna ännu relativt tomma, och den malaysiska restaurangen Street Canteen var den enda som hade fyllts upp med lunchgäster. Vid Bites Burgers började en kö sakta men säkert bildas.

Sex olika butiker och restauranger har öppnat i Brunnsparken i centrala Helsingfors. Bild: Cata Portin

Kaffe, pasta och dj:ar

Byggnaden förvaltas av Ylva som i sin tur ägs av Studentkåren vid Helsingfors universitet. I våras fick flera restauranger och andra företag frågan om de har intresse av att flytta in i de planerade lokalerna.

En av de som fick frågan var Katri Kortelainen på Grind Coffee & Wine. Kaféet har fortfarande sin ursprungliga lokal på Unionsgatan som nu fungerar i tandem med det nya kaféet i Brunnsgården.

När Kortelainen tackade ja var hon inte förberedd på det nuvarande läget.

– Det är en hemsk situation men man kan inte fokusera för mycket på det, det är något som pågår under en lång tid. På sommaren var läget bättre och det kommer inte att vara så här för alltid, säger hon.

Kortelainen tillägger att det ändå fungerar bra och menar att man beaktar hygienrekommendationerna. Genom hela Brunnsgården är stationer med handsprit utplacerade.

Kaféets koncept är enligt henne att erbjuda gästerna något unikt.

– Utöver kaffe har vi pasta, risotto och sallad. På helgerna är en dj på plats, vi siktar mer på en loungekänsla, säger Kortelainen.

Undvik trängsel, beställ ölen online

När HBL går in på Ruosniemen Panimo håller Juho-Matti Karpale på att fylla hyllor och kylskåp med öl. Butiken och baren öppnade sina dörrar för en dryg timme sedan.

Juho-Matti Karpale tycker att det är spännande att öppna en bar under oroliga tider. Bild: Cata Portin

– Det känns nervöst och spännande att öppna en bar just nu. Jag hoppas att den här situationen är förbi någon gång under våren nästa år, säger Karpale.

Det här är bryggeriets andra bar, den första är på hemmaplan i Björneborg. Alla ölsorter han serverar kommer från olika bryggerier i staden. Karpale säger att han gillar läget och tror att det finns potential för många besökare.

– För tillfället fungerar vi mer som butik än bar. Enligt rekommendationerna får vi bara ha 25 kunder samtidigt. För att undvika folkmassor säljer vi också vår öl online, kunderna kan sedan hämta dem här, säger Karpale.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Kimitoön har något för alla

Mer läsning