Sex öppna frågor om skottlossningen i Borgå – detta vill vi veta

Polisen ryckte ut med gott om personal efter att två poliser blev skjutna på Ölstens industriområde i Borgå tidigt på söndagen. Polisen misstänker två svenska medborgare. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Tills vidare har polisen varit tystlåten om detaljerna i söndagens skottlossning. Två svenska medborgare misstänks för att ha skjutit mot två poliser. Den ena av männen ska ha dubbelt medborgarskap, det vill säga både svenskt och finländskt pass.

Polisen har valt att hålla tillbaka med informationen kring skottlossningen i Borgå tidigt på söndag morgon. På måndagen berättade polisen att de misstänkta gärningsmännen är svenska medborgare, födda 1989 och 1994, men inte så mycket mera. Här är några av de öppna frågorna:

1. Vem ringde in larmet?

Enligt polisen tog man emot ett larm om ett egendomsbrott till Ölstens industriområde i Borgå klockan 0:22 på söndag. Polisen har tills vidare inte berättat vem som ringde larmet.

2. Hur blev poliserna skjutna?

Enligt polisen öppnade två män eld mot polispatrullen som svarade på larmet. Hur exakt skottlossningen gick till är oklart. Den ena av poliserna skadades lindrigt och kunde lämna sjukhuset på måndag, den andra stannade kvar.

3. Är det fråga om organiserad brottslighet?

Polisen har tills vidare inte pratat om organiserad brottslighet. De misstänkta gärningsmännens våldsamhet tyder ändå på att det är fråga yrkeskriminella. Enligt polisen är det möjligt att männen hade någon sorts stödtrupper.

4. Vad hände på Motelli On Line?

Polisen genomförde teknisk utredning vid motellet Motelli On Line på söndagen. Motellet ligger bara en kilometer från Ölstens industriområde. Det är fråga om ett litet, avsides beläget motell.

5. Hur kom polisen männen på spåret?

Polisen grep de misstänkta gärningsmännen efter en biljakt i Ikalis i Birkaland på söndag kväll. Polisen har inte berättat hur man kom männen på spåret. Männen är svenska medborgare och flyktbilen var registrerad i Sverige.

6. När får vi veta mera?

Männens namn klarnar senast under häktningsförhandlingarna. Då blir det möjligt att utreda om de har tidigare domar. Häktningsförhandlingarna äger rum på onsdag eller torsdag.

Polisen grep de misstänkta gärningsmännen efter en biljakt i Ikalis i Birkaland på söndag kväll. Flyktbilen var registrerad i Sverige. Bild: Mika Kanerva/Lehtikuva

Polisen genomförde teknisk undersökning på motellet Motelli On Line nära Ölstens industriområde i Borgå på söndagen. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Drygt tio procent av alla som blir dömda för brott i Finland är utländska medborgare.

Det är inte ovanligt med svenska kriminella i Finland. Svenskar är den fjärde största gruppen utlänningar som blir dömda för brott i Finland. Den största gruppen är ester. Därefter följer ryssar, irakier, svenskar, rumäner och somalier.

Enligt Statistikcentralen dömde tingsrätterna drygt 5 800 utlänningar till straff år 2017 (senaste siffran). Totalt dömdes nästan 52 000 personer till straff.

Av de dömda var nästan 300 svenskar. Antalet har varit rätt stabilt sedan 2013. Innan dess var svenskarna flera.

På 2000-talet har svenska kriminella stått för bland annat flera värdetransportrån.

Sammanställning: SPT.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning