Sex miste livet under midsommarhelgen – flera drunkningsolyckor och fall av rattfylleri och misshandel runt om i Finland

Bild: Mostphotos

Sex personer har omkommit under midsommarhelgen. I de flesta fall handlar det om drunkningsolyckor.

På midsommardagens kväll var antalet drunknade uppe i fem. Två äldre män drunknade under en fisketur i Valtimo i Norra Karelen på midsommardagen, uppger polisen. De omkomna var en 60-årig man från Nurmes och en 67-årig man från Valtimo.

Männens aktersnurra hittades kantrad vid den motsatta stranden av på sjön Kalajärvi och på eftermiddagen hittades också männen. Deras hund hade däremot lyckats simma iland. Sjön är liten, bara 300 meter på det bredaste stället.

I Ijo i Norra Österbotten drunknade en medelålders man i Ijo älv.

På midsommaraftonen drunknade en kvinna i 30-årsåldern i sjön Kärsäjärvi i Pyttis och en 60-årig man i Puumala i Södra Savolax.

Utöver drunkningsoffren hittades en ung man död vid en dikesren i Birkala på midsommaraftonen. Kroppen bar inga tecken på yttre våld, enligt polisen.

Trots allt ser statistiken tillsvidare ljusare ut än i fjol. Då hade elva personer omkommit i olyckor fram till midsommardagens kväll.

Inga dödsoffer i trafiken

Ett dussin midsommarfirare har skadats i olika trafikolyckor, men ingen har omkommit.

Tre unga skadades i en olycka i Libelits i Norra Karelen natten till lördagen då deras personbil körde av vägen i en kurva och krockade med ett träd.

Kvinnan som körde bilen misstänks för grovt rattfylleri. Precis före olyckan hade en 16-årig pojke kört bilen och även han misstänks för grovt rattfylleri. De misstänkta fick lindriga skador men en tredje ungdom skadades svårt.

I Jyväskylä skadades sex unga vuxna när deras bil åkte av vägen på efternatten.

I Euraåminne i Satakunta svängde en personbil med väjningsplikt ut framför en personbil med husvagn. Tre personer i bilarna ådrog sig lindriga skador.

Oroligt i Tammerfors och Kajanaland

På sina håll urartade firandet i våld. I Haukiluoma i Tammerfors utbröt en efter våldsam uppgörelse utanför en restaurang på midsommarnatten. Polisen uppger att 30 personer var på plats och åtminstone en del av dem slogs sinsemellan.

En man avlossade fyra skott med ett skjutvapen, men det är oklart om de var riktade mot någon.

Lite senare inträffade en grov misshandel i Lielahti, där en del av deltagarna var desmma som i bråket vid restaurangen. Den skadade togs till sjukhus.

I stadsdelen Lohtaja i Kajanaland urartade en fest för unga män i slagsmål, och en man blev knivskuren. Männen gjorde motstånd och gick lös på polisbilen vid gripandet.

I Paltamo i Kajanaland gick en man bärsärk i en bostad, avlossade skott med ett olagligt hagelgevär utomhus och uppförde sig farligt med en motorsåg. 

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning