Sex får stå tillbaka under coronapandemin

RFSU:s sexualupplysare Kerstin Erixon menar att det finns en risk för nedstämdhet på grund av mindre sex under coronapandemin. Bild: Daniel Ivarsson

Coronapandemin begränsar möjligheterna till sommarromanser när nya sociala kontakter, inklusive sexuella, ska begränsas. I stället är det sex med personer man redan känner, egen njutning och nätsex som står till buds.

Inställda studentfester, begränsade utlandsresor och besöksförbud på äldreboenden är några av de effekter vi sett av coronapandemin. Men spridningen av covid-19, i detta fall i Sverige, slår också mot människors sexliv. Folkhälsomyndigheten avråder fortfarande från nya sociala kontakter och det gäller även nya sexpartners. Lever man som singel kan det vara påfrestande att gå miste om sex och intimitet, särskilt utsatta kan de personer vara som är äldre eller i riskgrupp, menar den svenska organisationen Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

– Att behöva avstå från fysiskt kontakt under så här lång tid kan leda till nedstämdhet. För de allra flesta är det viktigt med sex, närhet och kontakt och det innebär ju en risk nu, säger Kerstin Isaxon, sexualupplysare på RFSU.

Ökad oro

Risken finns att den sexuella hälsan får stå tillbaka under pandemin. Förbundet har märkt av en generell ökad oro i sin chatt, där frågeställarna är oroade för bland annat könssjukdomar och aborter.

– Det kan hänga ihop med en ökad oro i stort i samhället under coronakrisen, säger Kerstin Isaxon.

Nätdejtingen verkar ha fått ett uppsving under pandemin. Dejtingsajterna Mötesplatsen och Happy Pancake har ser båda en ökning av sina medlemsantal mellan mars och maj, jämfört med samma period förra året, rapporterar SVT Nyheter. Mötesplatserna har också sett en trend i längre och fler chattar.

Onani säkrast

RFSU:s sexualupplysare lyfter nätsex och onani som säkra vägar till njutning under pandemin.

– Många människor har behövt göra mer saker digitalt, kanske kommer vi att se mer onlinesex även efter pandemin. Det är en säker form och provar man kanske man kommer fram till att man faktiskt gillar det, säger Kerstin Isaxon.

Hon tipsar om att be om hjälp att hantera dator, padda eller mobil om man till exempel bor på ett äldreboende och vill ha kontakt med till exempel en partner som bor långt ifrån.

– Även utanför coronatider är sexualitet åsidosatt bland äldre, det prioriteras inte heller nu när man pratar om hur folk ska må bra under corona, säger Kerstin Isaxon.

Fysisk kontakt, inklusive sex, innebär ökad risk att bli smittad av covid-19. RFSU listar tips om vad man ska tänka på om man vill ha sex utanför sin närmsta krets.

Om du har symptom som snuva och hosta ska du alltid undvika fysisk kontakt, inklusive sex.

Ha sex på distans: Att ringa, chatta och ha videosamtal kan vara ett alternativ till fysiskt sex.

Använd kondom även under coronapandemin för att inte smittas av könssjukdomar.

Undvik kyssar, de kan överföra coronavirus.

Du är själv din säkraste sexpartner. Under pandemin kan du passa på att upptäcka vad du själv tycker är skönt.

Källa: RFSU

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning