Setién kan passa Barcelona rätt bra

Quique Setién får för första gången i tränarkarriären chansen i en absolut toppklubb. Bild: Jorge Guerrero/Lehtikuva-AFP

Ernesto Valverdes dna var aldrig riktigt kompatibelt med Barcelonas. Den något grådaskiga 55-åringen förespråkar en aningen för defensiv och försiktig fotboll för att det ska räcka till på Camp Nou.

Att Valverde fick sparken var ingen överraskning, snarare var det överraskande att han fick vara kvar så länge. Det blev över två och ett halvt år vid rodret. Ett par ligatitlar spelade Barca hem men ute i Europa tappade storklubben mark.

Barcelona under Valverde blev tråkigare och mer fantasilöst ju längre tiden gick. Att hans budskap inte tilltalade en del av stjärnorna inom laget var ingen hemlighet och inte lyckades han motivera sina spelare fullt ut heller.

Quique Setién tar över med ett kontrakt som sträcker sig fram till år 2022. Barcelonas förstaval var klubbens tidigare stjärnmittfältare Xavi men katalanen ville inte lämna den bekväma och penningstinna tillvaron i Qatar. Mittfältaren som vann allt och lite till i såväl Barcelona som det spanska landslaget har hållit till i det stenrika oljeemiratet sedan 2015. Många trodde att han skulle ta över redan nu men återkomsten till hans andliga hem dröjer.

I 61-åriga Setién får Barcelona en tränare som i bästa fall kan passa laget och klubbens värderingar rätt bra. Den forna mittfältaren har gjort sig känd för sitt offensiva fotbollstänk där passningstempot och rörligheten spelar nyckelroller. Han gjorde bland annat underverk med Las Palmas för fyra-fem år sedan.

Intressant att se om hans teser sjunker in bättre hos manskapet än Valverdes gjorde. Det mesta handlar om Lionel Messi. Gillar argentinaren den nya tränaren kan det bli rätt bra. Visar Messi tummen ner befinner sig 61-åringen snabbt i kylrummet. Den argentinska superstjärnans makt inom jätteklubben är oerhört stor.

Har du gjort 707 matcher och satt 619 bollar väger ditt ord rätt tungt.

Barcelona gjorde visserligen ingen stor höstsäsong men Quique Setién kommer ändå till ett hyfsat väldukat bord. Laget toppar La Liga på samma poäng med Real Madrid och i Champions League väntar ojämna Napoli i åttondelen.

Att styrelsen helst skulle se Xavi som tränare så snabbt som möjligt är ingen hemlighet och vissa uppgifter tyder på att han skulle vara tillgänglig på sommaren. Men hur resonerar styrelsen om Setién för Barcelona till ligatiteln och lotsar laget långt i Europa?

Xavi kommer att få chansen men kanske att både han och Barcelona gör klokt i att vänta ett år eller två?

Jonas von Wendt Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning