Seriösa klimatprogram innefattar tydliga, mätbara målsättningar

Jag tackar Sandra Bergqvist för hennes uttömmande om än generella redogörelse för SFP:s klimatpolitik (HBL 28.8.2021) i sitt svar på min insändare. I klimatfrågan måste vi vara pragmatiska, förstå helheten och fokusera på lösningar. Här är jag av samma åsikt som Bergqvist, såvida lösningarna är evidensbaserade och omsätts i handling.

I mitt svar på riksdagsledamot Norrbacks uttalande i HBL 21.8.2021 poängterade jag vikten av en faktabaserad kommunikation för att undvika torgdiskussionens svepande jargong. Därför valde jag två konkreta exempel. Jag skulle gärna sett en respons på dessa frågor i stället för den allmänna upprepning som nu serverades.

Alla som är någorlunda pålästa i ämnet vet var de största problemknutarna finns. Vi har kunskap och förmåga att lösa dem redan i dag. Här är det varken fråga om att peka finger eller förminska problemet genom att föra fram lätta och snäva deloptimeringar, som Anders Norrback antyder i sitt svar (HBL 30.8.2021). Vi behöver genomgripande förändringar i vår livsstil för att uppnå kolneutralitet 2035 och det är knappt om tid. Därför anser jag det logiskt att först fokusera på områden där åtgärderna ger den största utdelningen i förhållande till insatsens storlek.

Ett seriöst klimatprogram innefattar tydliga och mätbara målsättningar. Ett program utan definierade mål och handlingsmodeller är tyvärr bara en dröm.

Dan Björkqvist biolog, Esbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning