Seriestryparen dömdes för mord och buras in på livstid

Rättegången mot den så kallade seriestryparen ägde rum i Helsingfors tingsrätt i går.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Enligt rätten var mordet planerat och sällsynt grymt. Motivet för dådet var sexuellt.

Helsingfors tingsrätt har dömt seriestryparen Michael Penttilä till livstids fängelse för mord. Penttilä mördade en 52-årig prostituerad kvinna i Helsingfors i april. Domen förkunnades på onsdagen.

Tingsrätten ansåg att Penttilä hade för avsikt att mörda offret och att motivet var sexuellt. Penttilä är intresserad av brutalt sadomasochistiskt sex som involverar strypning.

Något som ytterligare talar för att brottet var planerat var att Penttilä innan mötet med kvinnan i hennes lägenhet utrustade sig med redskap som lämpar sig för strypning, bland annat ett bälte och strumpbyxor.

Därtill ansåg tingsrätten att gärningen var sällsynt grym. Enligt rätten ströp Penttilä kvinnan i minst 6–8 minuter, eventuellt längre, och offret var hela tiden medveten om att hon skulle dö.

Penttilä själv bestred mord, men erkände dråp. Han hävdade att dödsfallet var ett misstag.

Penttilä har tidigare dömts för två dråp och ett dödsvållande, samt en rad andra våldsbrott. Förutom det senaste offret har han dödat sin mamma, en 12-årig flicka och en kring 40-årig kvinna.

Mordrättegången mot Penttilä ägde rum på Helsingfors tingsrätt på tisdagen.

Här kan du läsa mer om tisdagens rättegång.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22