Seriestart: Så formades Finland

Till det hundraåriga Finlands ära har författaren och journalisten Staffan Bruun sållat fram femtio händelser och fenomen som haft betydelse för hur Finland formades. Bild: Cata Portin

Journalisten och författaren Staffan Bruun har dykt in i Finlands över 800-åriga historia och botaniserat fram 50 fenomen, händelser och personer som var viktiga när vårt land formades.

Men hur viktiga har händelserna varit? Hur stor andel hade Eugen Schauman som 1904 sköt Finlands ryske generalguvernör Nikolaj Bobrikoff i Helsingfors senatshus eller bonden Lalli som enligt legenden dräpte biskop Henrik på 1100-talet på Kjulo träsk? Hur stor roll spelade presidenterna Paasikivi och Kekkonen som balanserade Finland genom det kalla kriget? Var finska arméns och lottornas insatser under krigsåren det mest avgörande? Eller är det rent av Nokia som äras bör?

– Jag har tagit mig friheten att rangordna händelserna och skeendena. Det bästa är att alla tolkningar är lika riktiga, säger Bruun.

Serien publiceras i samband med helgläsningen under hela året och kulminerar givetvis den 6 december 2017. Dagen då hela Finlands folk firar, avslöjar vi vilken händelse som har format hundraåringen mest.

Serien startade på nyårsafton och en ny del publiceras varje vecka i nyhetsappen HBL 365. För 14,90 kan du läsa allt digitalt material i HBL 365. Appen är gratis för papperstidningens prenumeranter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning