Serie A-målvakten Joronen: Jag anpassar mig till vad som helst

Jesse Joronen har fått en smakstart på tillvaron i Italien. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Miljonstaden Köpenhamn byttes ut mot Brescia. En stad med 200 000 invånare i norditalienska Lombardiet. Jesse Joronen kostade Brescia fem miljoner euro och utifrån de första matcherna kan investeringen ha varit en av de bästa klubben gjort.

Landslagsmålvakten har skapat rubriker med sina spektakulära räddningar. Ett hårdsatsande Cagliari fick inte hål på Joronen och även om Milan slog Brescia senast har Joronen tagit Italien och Serie A med storm.

– Överraskad vet jag inte om jag är. Jag har jobbat hårt och laget har tränat bra. Brescia var ett steg i rätt riktning för mig.

Har klubben motsvarat förväntningarna så här långt?

– Det tycker jag. Vi hör inte ekonomiskt sett till de stora klubbarna i Italien men det försöker vi kompensera med en stark samhörighet. Vi försöker skapa vår egen grej, säger Joronen där han sitter på hotell Hilton i Munksnäs en väldigt varm septembereftermiddag.

Förbi receptionen promenerar herrar Arajuuri, Toivio, Schüller och några till som har ledigt från medieaktiviteterna måndagen till ära. Det givna dragplåstret är Teemu Pukki som omringas av merparten av de skrivande journalisterna.

Joronen, Sauli Väisänen och Rasmus Karjalainen ställer inledningsvis upp för tv-kamerorna.

Joronen svarar lugnt och tålmodigt på i stort sett samma frågor från 4-5 tv-journalister. 26-åringen har varit med länge och vet att det här är en del av jobbet.

I Italien är fotbollsspelarna enormt påpassade hela tiden och högvilt för såväl seriösa som mindre seriösa murvlar.

Hur går det med italienskan?

– Jo jag snackar lite och lär mig hela tiden mera. Det går att plugga språket rätt bra på egen hand och det försöker jag göra alltid då det finns tid.

Joronen flyttade i unga år till Fulham. Men genombrottet kom aldrig. I stället blev det några lånekontrakt innan han 2017 fick lämna klubben på en fri transfer till danska AC Horsens.

– Jag trivdes bra där med. Jag är väldigt anpassningsbar.

Flytten blev en succé och ett år senare köpte storklubben FDC Köpenhamn loss målvakten. Efter det har karriärkurvan pekat spikrakt uppåt. Fortsätter han i samma stil lär Brescia inte bli ändstationen för den nästan två meter långa målvakten.

– Det här var en bra flytt just nu men jag vill komma så långt som möjligt. Därför jobbar jag stenhårt varje dag.

Hur var det att spela på San Siro mot AC Milan?

– Då jag själv är med ute på planen spelar det faktiskt ingen större roll var jag spelar. Jag är så inne i min bubbla och så fokuserad på det jag ska göra att omgivningen nästan försvinner.

Mario Balotelli anslöt till klubben för ett par veckor sedan. Hurdan är han som lagkamrat?

– Verkar vara en jätteskön typ på alla sätt.

Joronen och Finland ställs mot Italien på söndag i Tammerfors. Före det väntar Grekland. Bresciaproffset sitter dock på bänken då Lukas Hradecky är ohotad etta mellan stolparna. Endast en skada eller sjukdom ändrar på det.

Italien hör till länderna Finland alltid haft oerhört svårt med. Vad beror det på?

– Någon djupanalys kan jag inte bjuda på men Italien spelar smart. Och de har alltid varit bra på att försvara. Men nu saknar de Giorgio Chiellini och han är en oerhört viktig spelare för dem, säger Joronen.

Född: 21 mars 1993 i Rautjärvi.

Klubb: Brescia

Tidigare klubbar: FC Lahti, AC Horsens, Fulham, Stevenage, Accrington Stanley, FC Köpenhamn.

Meriter: Dansk ligamästare 2019.

Aktuell med: Nyblivet proffs i Brescia i serie A. Klubben köpte loss Joronen från FCK för fem miljoner euro.

Grupp I:

Italien 4 4 0 0 13- 1 12

Finland 4 3 0 1 6- 2 9

Armenien 4 2 0 2 7- 6 6

Grekland 4 1 1 2 6- 8 4

Bosnien 4 1 1 2 5- 7 4

Liechten. 4 0 0 4 0-13 0

5.9. Finland-Grekland

8.9. Finland-Italien

12.10. Bosniaen–Finland

15.10. Finland-Armenien

15.11. Finland- Liechtenstein

18.11. Grekland- Finland

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning