Sergio Ramos- Real Madrids och fansens man

Sergio Ramos älskar Real Madrid och kärleken är besvarad. Bild: Andreas Gebert

Real Madrid betalade 27 miljoner euro för Sergio Ramos då den 19-årige mittbacken köptes loss från Sevilla sommaren 2005. En hisnande summa på den tiden.

Sevillas dåvarande ordförande, juristen Jose Maria del Nido, bjöd då på en mening han sedermera fått äta upp hundratals gånger.

"Ingen försvarsspelare i hela världen är värd så mycket pengar".

Knappt tretton år senare är det lätt att säga den gode advokaten hade så fel som någon över huvud taget kan ha.

Han har spelat över 150 matcher för det spanska landslaget, vunnit 2 EM-titlar och en VM-titel. Med klubblaget har det blivit fyra ligatitlar, tre Champions League-titlar och mycket mera. De individuella utmärkelserna är så många att det skulle bli smått tröttsamt att räkna upp dem här.

32-åringen har förutom sin spelmässiga briljans en egenskap som skiljer honom från många andra superstjärnor. Han har aldrig isolerat sig från supportrarna, aldrig blivit för "stor" utan med åren blivit något av en brygga mellan fansen och klubbledningen.

Ramos är på många sätt en man av folket. Hemma från Andalusien är han en stor vän av tjurfäktning och han döljer sig inte bakom en massa plattityder. Elaka tungor har ibland kallat Camas store son för något enkel. Sant eller inte så går hans stil hem hos den breda massan.

Att den breda massan inte har råd att med eget stuteri är sedan en annan femma.

Allsång med La Grada

Att Sergio Ramos har ett speciellt förhållande med fansen är ingen nyhet. Ett band som förstärktes ytterligare efter att laget slagit ut Bayern München i semifinalen. Efter returen på Santiago Bernabeu satt mittbacken i omklädningsrummet då han hörde att La Grada, en grupp supportrar som sitter bakom målet på södra sidan, fortfarande var kvar på stadion för att sjunga och fira.

32-åringen steg upp, bad sina lagkompisar följa honom, sprang in på planen, hoppade över reklamskyltarna och in bland överlyckliga supportrar. Väl där grep han mikrofonen och inledde en av Reals favoritsånger, Reyes de Europa, somos los Reyes de Europa (vi är Europas kungar) till melodin av Guantanamera.

Lite senare angav han tonen till en annan Realfavorit, Como no te voy a querer (Hur skulle jag inte kunna älska dig).

Allsångsstunden band Sergio Ramos och supportrarna samman på ett ännu tätare sätt. Spelmässigt är han redan en legend men han håller på att ta steget upp bland de riktigt stora också utanför planen. Enligt många insatta är han redan lika avhållen som en viss Raul Gonzalez.

Att han är en stark förespråkare för den spanska centralmakten, inte minst i frågan om Katalonien, gör inte honom direkt mindre. Los Blancos har alltid stått centralmakten nära. Likaså supportrarna. Eller åtminstone en stor majoritet av dem.

Svajig inledning

Skäl ändå att komma ihåg att Sergio Ramos första år på Santaigo Bernabeu var långt ifrån någon dans på rosor. Misstagen och de felaktiga besluten följde varandra. Sina inledande sex år spelade han mestadels som en offensiv ytterback, oftast ute till höger.

Talangen var obestridlig, kunnandet likaså men jämnheten och den bristande disciplinen fick många att tvivla på ynglingen. Det som räckte ute i provinsen var inte bra nog för huvudstaden.

2009 åkte Real Madrid dit med 2-6 mot ett fantastiskt Barcelona, Sergio Ramos hade inte många rätt då.

Att 32-åringen blev mittback på heltid är egentligen en slump. Tack vare sin snabbhet och teknik fungerade han bra ute på kanten men då Ricardo Carvalho skadade sig 2011 slängde dåvarande tränaren José Mourinho in andalusiern som mittback. Resten är historia. Sergio Ramos spelade sju matcher i följd på positionen och Real Madrid släppte in ett ynka mål.

– Det var ögonblicket som förändrade Sergio Ramos karriär. Visst hade han hoppat in som mittback tidigare också men det var de matcherna som formade honom till den spelare han är. Han började se på fotboll på ett helt annat sätt, ett mer taktiskt sätt efter det, har en annan Real Madrid-legend, likaledes målfarliga mittbacken Fernando Hierro, berättat.

Hierro gjorde själv 125 mål under karriären. Sergio Ramos har mäktat med 77 så här långt. Skillnaden är att Hierro under många år var Real Madrids straffskytt.

Lär aldrig lämna klubben

Ibland har rykten florerat om att Sergio Ramos skulle vara väg bort från Los Blancos. Något som sannolikt varit just rykten och inte så mycket annat. Säkerligen har diverse klubbar hört sig för, bland andra Manchester United, då och då men alltid fått ett no som svar. Och Sergio Ramos har aldrig haft den minsta intention att lämna klubben han i dag är en oerhört central del av.

Ledaren och lagets klappande hjärta är han. Och facit i finaler är hisnande. 2014 kvitterade han mot Atletico Madrid i slutsekunderna i Champions League-finalen. 2016 gjorde han mål igen. Mot Atletico. I supercupen mot Sevilla blev det också mål. Likaså i finalen för VM i klubblag samma år. Ett facit vilken anfallare i världen som helst vore stolt över.

– Jag funderar på att börja matcha honom som anfallare, sade dåvarande Realcoachen Carlo Ancelotti efter mittbackens mål som betydde förlängning mot Atletico.

Får Sergio Ramos som han vill blir det mera allsång i afton. I Kiev. Fontänen vid Plaza de Cibeles i Madrid får vänta. Han lär hinna det också. Många gånger till innan karriären är till ända.

Vem vinner finalen?

Laddar ... Laddar ...

Källor: Sergio Ramos, Corazon, Caracter y Pasion, Marca, AS, BBC.

10 saker att tänka på inför finalen

1. Historia. Det här är två klubbar som vet vad som krävs för att vinna. Real Madrid är värst av alla med tolv titlar, Liverpool har fem.

2. Kampen mellan superstjärnorna. Blickarna riktas i synnerhet på två spelare. Eviga matchvinnaren Cristiano Ronaldo och Mohamed Salah. De två har sammanlagt gjort smått ofattbara 98 mål under säsongen. Kan bli hundra innan säsongen är slut.

Portugisen viker sig medlemskap i en exklusiv klubb om Real vinner. Det skulle i så fall vara hans femte titel. Något som bara Paco Gento, Alfredo di Stefano, Jose Maria Zarraga och Paolo Maldini mäktat med tidigare.

3. James Milner. Extremt nyttig för Liverpool. Gör ett grymt jobb ute på planen och det mesta rätt. Hittat en ny nivå på "ålderns" höst. Redan tangerat assistrekordet i Champions League under en säsong. Han och Neymar ligger på åtta. En av Liverpools absolut bästa spelare denna säsong.

Åtta målgivande passningar är tre mera än Reals stjärntrio på mittfältet, Modric, Kroos och Casemiro mäktat med.

4. Slitna stjärnor. Säsongen har varit lång och under de senaste veckorna kanske steget till och med har tyngt lite hos Salah. Egyptiern måste vara på topp för att Liverpool ska kunna vinna.

5. Sadio Mane. Senegalesen har en liten brokig säsong bakom sig med skador, petningar och svajig form. Men under de senaste sex veckorna har han varit bländande och fräsch. Hans snabbhet och målsinne är mäktiga vapen för Liverpool.

6. Sergio Ramos. Vill du vinna titlar, se till att ha Sergio Ramos i laget. Gäller för både klubb- och landslag. Många talar ofta om mittbackens attribut i offensiven som visserligen är odiskutabla. Men det är framför allt som en av världens bästa backar genom tiderna defensivt sett som Ramos skall kommas ihåg.

En spelare som har en för motståndarna oerhört obehaglig förmåga att höja sig några pinnhål i de stora matcherna.

7. Zidanes aura. Två Champions League-titlar i följd har det blivit för fransmannen som i januari var kraftigt ifrågasatt då Reals spel haltade betänkligt. Men på något märkligt sätt hittade Real den röda tråden i sitt spel lagom till våren. Någonting gör Zidane rätt.

8. Jürgen Klopp. Den sympatiske och utåtriktade Klopp visade bland annat mot Manchester City i kvartsfinalerna att han är mera än den mentala träningens geni. Han slog knut på självaste Pep Guardiola taktiskt sett. Liverpool höll City borta från de områden laget vill äga på planen och det räckte. Guardiola är aningen låst vid sina teser hur fotboll ska spelas. Zidane och Real är flexiblare.

9. Rutin. Inte en enda av Liverpools spelare har varit med om Champions League-final tidigare. I Real är inte mindre än åtta spelare ute efter sin fjärde triumf.

10. Omställningar. De här två kan vara världens i detta nu bästa lag på att ställa om snabbt. Det är en ynnest att se hur snabbt det går då lagen vänder spelet. Lär hända också i finalen trots att lagen känner till motståndarens styrkor.

TV: TV2, Viasat, Viaplay, svenska TV6 21.45

Tips: 3-2 till Real Madrid.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03