Sergej Skripal lämnar sjukhuset

Brittisk polis spärrade av delar av Salisbury efter den misstänkta giftattacken i mars. Arkivbild. Bild: TT/AP/Matt Dunham

Den före detta ryska spionen Sergej Skripal har nu skrivits ut från distriktssjukhuset i Salisbury i Storbritannien.Sergej Skripal kommer nu att fortsätta tillfrisknandet på en plats utanför sjukhuset.

– Det är en fantastisk nyhet att Sergej Skripal mår tillräckligt bra för att kunna lämna distriktssjukhuset i Salisbury, säger sjukhusets direktör Cara Charles-Barks i ett uttalande.

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. De fördes till sjukhus, och inledningsvis betecknades deras hälsotillstånd som kritiskt, med misstänkta hjärnskador till följd av förgiftning med nervgift. Även den första polisen som hjälpte dem fick vårdas på sjukhus. Sergej Skripal är den siste av de tre som skrivs ut.

– Det har varit en omfattande uppgift utan motstycke att behandla honom och två andra personer för det här nervgiftet, och samtidigt erbjuda utomordentlig vård till de andra patienterna, säger vårddirektor Lorna Wilkinson i ett uttalande.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Den misstänkte giftattacken har lett till en diplomatisk kris mellan Storbritanniens och Rysslands regeringar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning