Sergej Lavrov: Nu samlas motståndskrafter i Panjshir

Ahmad Massoud, son till avlidne Ahmad Shah Massoud som ledde motståndet mot talibanerna förra gången de var vid makten. Nu uppges Massoud den yngre och Afghanistans tidigare vicepresident Amrullah Saleh organisera en motståndsrörelse. Arkivbild. Bild: Christophe Archambault/AP/TT

En motståndsrörelse mot talibanerna håller på att bildas i Panjshirdalen, bekräftar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

– Talibanerna kontrollerar inte hela Afghanistan, säger Lavrov till journalister i Moskva.

Uppgifter om upproret har förekommit tidigare i veckan men styrks nu från Moskva. Det ska ledas av den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh och Ahmad Massoud, son till den avlidne Ahmad Shah Massoud som ledde kampen mot talibanerna förra gången de var vid makten.

– Det finns rapporter om situationen i Panjshirdalen, dit. . . vice president Saleh och Ahmad Massouds motstånd är koncentrerat, säger Lavrov.

Inlägg i sociala medier styrker bilden av att de två är i färd med att bilda en gerillarörelse i dalen, som ligger nordost om Kabul.

Ahmad Shah Massoud kallades även "Lejonet av Panjshir". Han grundade Norra alliansen som kämpade mot talibanerna, men mördades 2001.

Hans son har publicerat en debattartikel i den amerikanska tidningen The Washington Post. I den skriver han att han är redo att gå i sin fars fotspår och att soldater och medlemmar av landets specialstyrkor anslutit sig till honom.

"Men vi behöver mer vapen, mer ammunition och mer förnödenheter", vädjar Massoud till USA i artikeln.

"Amerika kan fortfarande vara en demokratiarsenal".

Bild: TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning