Sergeant Teini hittade sitt drömjobb

Marika Teini hör till säsongens stora framgångshopp i EM och i VM. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Sedan årsskiftet har nya vindar blåst i Marika Teinis liv. Hon började ett nytt jobb som hon njuter stort av och halvvägs in i april har hon bara tillbringat ett par veckor hemma i Joensuu då hon tränat mer än någonsin förr.

Regerande EM-bronsmedaljören på medeldistansen Marika Teini är på gott humör. Efter en höst med rehabilitering efter problem med akillessenan har allt gått vägen för 29-åringen. Hon har fått träna frisk, hon blev tidigt uttagen till EM-truppen som åker till Schweiz i början av maj och vardagen har fyllts av träningsläger – i mängder.

– Jag har varit på träningsläger mera än vanligt. Hemma i Joensuu har jag bara varit kanske två veckor i år. Och nu är vi redan en god bit in i april, säger Teini – eller rättare sagt sergeant Teini – leende.

– Efter årsskiftet började jag ett nytt jobb som idrottsunderofficer i Idrottsskolan i Sandhamn. På våren och på sommaren är mitt huvudsakliga uppdrag min egen idrott men på hösten jobbar jag mera på plats och stöder de nya beväringarnas träningsförberedelser.

I år har Teini inte hunnit tillbringa så mycket tid på garnisonen på grund av träningsläger i Sydafrika, Schweiz, Portugal och Sverige men hon är ändå redan varm i kläderna.

– Jag var med och sköta de nya beväringarnas konditionstest och har också testat mig själv – senast den här veckan. Jag har möjlighet att använda mig av alla testningstjänster och en fysioterapeut tack vare tjänsten vid Försvarsmakten och jag vill givetvis ta vara på möjligheten. Också arbetsgivaren önskar att jag är i bästa möjliga kondition.

Spurter med Alisa Vainio

Aldrig tidigare har Teinis vårsäsong bestått av så mycket träning i goda förhållanden utomlands. Idrottsskolans orienterare tränade i Portugal i två veckor och totalt blev det tre och en halv vecka träning i Schweiz i EM-terrängen – först ensam och sedan med resten av landslaget.

– Terrängen i Schweiz är så annorlunda än i Finland. Jag ville bekanta mig ordentligt med terrängtypen, berättar Teini om vistelsen i närheten av EM-orten i landets sydligaste kanton Ticino.

Lägret i Sydafrika tillsammans med friidrottslandslagets distanslöpare var också givande.

– Det gick riktigt bra där. Jag rehabiliterade min akillessena då och vi hade en bra månad och bra samarbete med löpartjejerna. Vi snackade om att vi skulle kunna ordna liknande på nytt. Det var bra sparrning både för orienterarna och för löparna. Man fick lite nya synvinklar till träningen, de två sporterna är ändå inte så olika.

En del av träningen gjorde Teini på friidrottsbanan. Som träningspartner hade hon distanslöpartalangen Alisa Vainio.

– Vi gjorde ett gemensamt pass. Vi körde långa spurter. I början löpte vi tillsammans men mot slutet krympte Alisas rygg. Men vi fick ett bra gemensamt pass. Tillräckligt korta spurter bara så blev jag aldrig efter mer än en raka, berättar Teini och skrattar.

Tre mammalediga kompisar

EM kör i gång med sprintkval den 6 maj och truppen kompletteras inom kommande veckor. Teini väntar ivrigt på att få se hurdan hennes form är, men målsättningen är redan bestämd.

– I EM och i VM (i Lettland i augusti) vill jag göra sådana prestationer som jag kan vara nöjd med. Med min nivå av självkritik är det en tuff målsättning. Jag var inte nöjd med VM-bronset i fjol.

Landslagets målsättning både i EM och I VM är två-tre medaljer.

– Jag vill vara delaktig i största delen av dessa.

Teini har ett individuellt EM-brons på medeldistansen och tre stafettmedaljer, ett EM-guld och två VM-brons, i prisskåpet. I år kan det bli extra svårt att nå pallen i stafetten – men orsaken är positiv. Hela tre landslagsdamer, Venla Harju, Merja Rantanen och Saila Kinni, väntar familjetillökning i år och står därmed över tävlingssäsongen. Bortsett från Teinis EM-brons 2016 har Rantanen och Harju (f.d. Niemi) vunnit alla finländska damernas individuella stortävlingsmedaljer sedan Minna Kauppis medaljregn 2012.

– Visst var det överraskande att det blev en sådan våg av sådana nyheter i år. Jag är jätteglad för deras skull. Men samtidigt bildas en lucka i landslaget och jag hoppas att nya idrottare tar chansen att knipa platser exempelvis i stafettlaget, säger stjärnorienteraren Teini.

Född: 31.1.1989.

Bor: Joensuu.

Förening: SK Pohjantähti.

Yrke/studier: Idrottsunderofficer i Idrottsskolan i Sandhamn, studerar också juridik vid Östra Finlands universitet.

Meriter: EM-guld 2016, och två VM-brons 2016, 2017 i stafett, EM-brons 2016 på medeldistans. JVM-brons på långdistans 2009.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning