Serena Williams hade matchboll men åkte ut

Serena Williams åkte ut i kvartsfinalen. Bild: Lehtikuva-AFP/Jewel Samad

Serena Williams stod med ena benet i semifinal i Australian Open. Då vaknade Karolina Pliskova och vände 1–5 till 7–5 i avgörande set.

En av de stora publikfavoriterna i Australian Open fick lämna turneringen efter en dramatisk vändning.

Serena Williams, som jagade sin 24:e grand slam-titel, hade matchboll vid ställningen 5–1 och 40–30 i egen serve. Då fick tjeckiskan Karolina Pliskova ny energi. Hon vände gamet, kämpade sig i kapp poäng för poäng och kunde så småningom själv serva hem matchen.

Med tre matchbollar såg allt avgjort ut, men då kontrade Williams för sista gången i matchen och kom sånär upp till likaläge. Men Pliskova höll undan och vann med 6–4, 4–6, 7–5 och är klar för semifinal.

Om Pliskova fick slita i tre hårda och jämna set hade hennes semifinalmotståndare det något enklare. Naomi Osaka besegrade ukrainskan Elina Svitolina med 6–4, 6–1 och är klar för sin första semifinal i Australian Open.

Svitolina hängde med den fjärdeseedade japanskan i sina två första servegame, men hade sedan inte mycket att säga till om. Matchen var över på lite drygt en timme.

I den andra semifinalen möts Petra Kvitova och Danielle Collins.

"Finlandssvenska" Pouille överraskade

Lucas Pouille hade inför årets Australian Open aldrig vunnit en match i grand slam-turneringen i tennis i Melbourne.

Nu har han vunnit fem och är klar för semifinal.

I kvartsfinalen vann den 28-seedade fransmannen över den 16-seedade kanadensaren Milos Raonic med 7–6, 6–3, 6–7, 6–4.

– Jag lyckades vara fokuserad och hålla mig till matchplanen, säger Pouille i segerintervjun på planen.

Pouille, som aldrig tidigare varit i semifinal i någon grand slam-turnering, ställs mot segraren i mötet mellan serben Novak Djokovic och japanen Kei Nishikori.

Pouille är "halvfinlandssvensk". Hans mamma, Lena Stenlund, är född och uppvuxen i Närpes.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39