Serena Williams hade matchboll men åkte ut

Serena Williams åkte ut i kvartsfinalen. Bild: Lehtikuva-AFP/Jewel Samad

Serena Williams stod med ena benet i semifinal i Australian Open. Då vaknade Karolina Pliskova och vände 1–5 till 7–5 i avgörande set.

En av de stora publikfavoriterna i Australian Open fick lämna turneringen efter en dramatisk vändning.

Serena Williams, som jagade sin 24:e grand slam-titel, hade matchboll vid ställningen 5–1 och 40–30 i egen serve. Då fick tjeckiskan Karolina Pliskova ny energi. Hon vände gamet, kämpade sig i kapp poäng för poäng och kunde så småningom själv serva hem matchen.

Med tre matchbollar såg allt avgjort ut, men då kontrade Williams för sista gången i matchen och kom sånär upp till likaläge. Men Pliskova höll undan och vann med 6–4, 4–6, 7–5 och är klar för semifinal.

Om Pliskova fick slita i tre hårda och jämna set hade hennes semifinalmotståndare det något enklare. Naomi Osaka besegrade ukrainskan Elina Svitolina med 6–4, 6–1 och är klar för sin första semifinal i Australian Open.

Svitolina hängde med den fjärdeseedade japanskan i sina två första servegame, men hade sedan inte mycket att säga till om. Matchen var över på lite drygt en timme.

I den andra semifinalen möts Petra Kvitova och Danielle Collins.

"Finlandssvenska" Pouille överraskade

Lucas Pouille hade inför årets Australian Open aldrig vunnit en match i grand slam-turneringen i tennis i Melbourne.

Nu har han vunnit fem och är klar för semifinal.

I kvartsfinalen vann den 28-seedade fransmannen över den 16-seedade kanadensaren Milos Raonic med 7–6, 6–3, 6–7, 6–4.

– Jag lyckades vara fokuserad och hålla mig till matchplanen, säger Pouille i segerintervjun på planen.

Pouille, som aldrig tidigare varit i semifinal i någon grand slam-turnering, ställs mot segraren i mötet mellan serben Novak Djokovic och japanen Kei Nishikori.

Pouille är "halvfinlandssvensk". Hans mamma, Lena Stenlund, är född och uppvuxen i Närpes.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning