Serbien: Kosovo vill ha krig

Destination Mitrovica, Kosovo. På järnvägsstationen i Belgrad. Bild: Oliver Bunic

Serbien och Kosovo grälar om ett tåg med slagordet "Kosovo är serbiskt" som försökte korsa gränsen till Kosovo i helgen.

Tåget med slagordet "Kosovo är serbiskt" rullade under lördagen i väg från Serbiens huvudstad Belgrad med destination Mitrovica i norra Kosovo. Men tåget, som enligt Kosovos premiärminister Isa Mustafa sände ett ockupationsbudskap, stoppades från att komma in i landet.

En handling som Serbiens president, Tomislav Nikolic, fördömer.

– Albanerna visade att de vill ha krig, sade Nikolic på söndagen under ett extrainsatt sammanträde med nationella säkerhetsrådet.

– Vi stod vid randen av en konflikt i går, sade han om det faktum att specialstyrkor hindrade tåget från att komma in i landet.

Men enligt Mustafa handlade det hela om att försvara landets suveränitet.

– Kosovos myndigheter kommer alltid att vidta sådana åtgärder för att skydda landets suveränitet, och inte tillåta maskiner med ockupationsbudskap som provocerar, sade han till journalister på söndagen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning