Serbien: Kosovo vill ha krig

Destination Mitrovica, Kosovo. På järnvägsstationen i Belgrad. Bild: Oliver Bunic

Serbien och Kosovo grälar om ett tåg med slagordet "Kosovo är serbiskt" som försökte korsa gränsen till Kosovo i helgen.

Tåget med slagordet "Kosovo är serbiskt" rullade under lördagen i väg från Serbiens huvudstad Belgrad med destination Mitrovica i norra Kosovo. Men tåget, som enligt Kosovos premiärminister Isa Mustafa sände ett ockupationsbudskap, stoppades från att komma in i landet.

En handling som Serbiens president, Tomislav Nikolic, fördömer.

– Albanerna visade att de vill ha krig, sade Nikolic på söndagen under ett extrainsatt sammanträde med nationella säkerhetsrådet.

– Vi stod vid randen av en konflikt i går, sade han om det faktum att specialstyrkor hindrade tåget från att komma in i landet.

Men enligt Mustafa handlade det hela om att försvara landets suveränitet.

– Kosovos myndigheter kommer alltid att vidta sådana åtgärder för att skydda landets suveränitet, och inte tillåta maskiner med ockupationsbudskap som provocerar, sade han till journalister på söndagen.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39