Serber världsmästare på att tillreda testiklar

En av maträtterna i "Världsmästerskapen i testikeltillagning" var vårrullar, dock inte just dessa. Arkivbild. Bild: TT/Lars Pehrson/SvD

En udda mattävling har avgjorts på den serbiska landsbygden.

Lag av blandad kompott, alltifrån grupper av vänner till professionella kockar, deltog i den femtonde upplagan av "Världsmästerskapen i testikeltillagning".

Vårrullar, ratatouille och curry var några av rätterna på menyn – alla rätter med den lilla twisten att de måste innehålla djurtestiklar.

Kokkärl sattes upp i skogen där maten tillagades över öppen eld under lördagen. De gråaktiga testiklarna skulle kunna avskräcka vissa personer, men deltagarna var nästan poetiska över råvarans kvaliteter.

– Det fanns vissa riktigt intressanta smakkombinationer. Vinnaren var jättebra, verkligen fantastisk, säger Philomena O'Brien, en australiska som ingick i den tre personer stora juryn som blindtestade mat från nära 20 lag.

– Att välja de bästa kulorna är ett rätt stort ansvar, säger hon med ett leende.

Ett lokalt serbiskt lag kröntes till vinnare i skenet av fyrverkerier som smattrade mot himlen. De slog både ett par japanska currygastronomer och ett franskt lag, där en av personerna äger en restaurang i Paris.

24-årige Milos Kojanic yppar inte ett ord om vad som gjorde hans lag till segrare.

– Det är en hemlighet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03