Serber lämnar regeringen i Kosovo

Bild: Lehtikuva/Stringer

Det parti som representerar den serbiska minoriteten i Kosovo lämnar regeringen i protest mot vad man kallar "attacker mot Serbiens folk och representanter".

Beskedet kom dagen efter att polisen hållit chefen för den serbiska myndigheten för Kosovofrågor frihetsberövad under några timmar och då tårgas hade avfyrats mot protesterande serbiska nationalister.

– Efter gårdagens attack mot Serbiens folk och representanter kan vi inte fortsätta vara tysta och vi kan inte vara en utsmyckning, slår ledaren för det serbiska minoritetspartiet fast.

Det serbiska partiet har fyra ministerposter inklusive den biträdande premiärministerposten i premiärminister Ramush Haradinajs regering. Dessutom har det serbiska partiet ytterligare tio poster på en lägre nivå knutna till regeringen. Och om dessa också väljer att hoppa av riskerar Haradinajs regering att förlora den parlamentariska majoritetens stöd.

Kosovo utropade sig självständigt från Serbien 2008. Mer än hälften av FN:s medlemsländer, däribland Sverige, erkände självständigheten.

Serbien räknar dock fortsatt Kosovo som en del av det egna landet.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning