Seppälä: Dopning allt oftare välorganiserat

Då testerna och systemen är i skick så är det allt mer sällan frågan om enskilda fall i dopningen. Nu måste man börja granska de större strukturerna: stater, olympiska kommittéer, idrottsförbund och antidopningsbyråer, säger Timo Seppälä på Finlands antidopningsbyrå. Bild: Roni Rekomaa

Elitidrotten har problem med trovärdigheten då dopningsavslöjanden dominerat nyhetsflödet det senaste halvåret. Vissa experter ser ändå ljus i tunneln.– Läget med testningen är bra, säger medicinska chefen Timo Seppälä på Finlands antidopningsbyrå.

– Reglerna är up-to-date, nu behöver vi bara få de största aktörerna att följa dem, säger Seppälä utan att dölja vem han talar om – Ryssland och den statsledda dopningen.

Den som dopar sig tvingas stå ut med oron för att åka fast under en betydligt längre tidsperiod än tidigare, eftersom frysta prov kan omanalyseras åratal senare. De dokument som kallas pass har också gett testarna ett bra verktyg i kampen mot fuskarna.

– Blodbilden följs under en längre tid. Då man vid sidan om biopasset får det så kallade steroidpasset att fungera kommer man om två-tre år att kunna undersöka om nån fuskat via hormonsidan, säger Seppälä.

Biopasset bygger på tester som kan ge ledtrådar om att någon har fuskat sig till en alltför snabb utveckling även om slutresultatet inte är något positivt dopningsprov.

Allt mer tvekan

Ryssland är inte ensamt om att sköta antidopningsarbetet dåligt. Friidrottsnationerna Kenya och Jamaica nämns allt oftare i liknande sammanhang. USA nämns för tillfället inte så ofta, men för tio år sedan kom det mycket dopningsavslöjanden därifrån, inte minst inom friidrotten.

Då testmetoderna förbättrats har så kallade ensamvargar, som dopat sig utan att landslaget eller tränaren vetat om det, nästan försvunnit. Det krävs allt oftare en stor, fungerande organisation för att kunna dopa sig utan att åka fast.

– Då testerna och systemen är i skick så är det allt mer sällan frågan om enskilda fall i dopningen. Nu måste man börja granska de större strukturerna: stater, olympiska kommittéer, idrottsförbund och antidopningsbyråer, säger Seppälä.

I Finland är det ganska få som tror på en ren idrott. En enkät som nyligen genomfördes av dagstidningen Aamulehti och MTV tyckte bara 49 procent att det går att bli en framgångsrik elitidrottare utan dopning. Seppälä håller inte med, men vill ändå ha mer antidopningsarbete.

– Wada (internationella antidopningsbyrån) borde göra en grundlig undersökning om de statliga idrottssystemen och deras förhållande till dopning, men Wada har för tillfället inga resurser till sådant.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning