Sensommarorgel i Johanneskyrkan

Helsingfors Orgelsommar pågår fram till den 26 augusti och nu under sensommaren återstår ännu ett flertal orgelkonserter.

Ett par av konserterna äger rum i Johanneskyrkan. Onsdagen den 15 augusti spelar Pekka Suikkanen, tidigare organist i Gamla kyrkan, musik av tonsättare som har varit verksamma i Johanneskyrkan och Gamla kyrkan, bland annat Armas Maasalo, Oskar Merikanto och John Sundberg. Följande onsdag (22.8) spelar Elke Unt från Tartu på samma plats.

– Det blir ett spännande program som ansluter sig till Estlands 100-årsjubileum. Unt framför orgelverk av Peeter Süda, Alfred Karindi, Rudolf Tobias och Edgar Arro, säger Sixten Enlund, kantor i Johannes församling.

Konserterna inleds klockan 19 och inträdet är fritt.

Övriga konserter som hålls inom ramen för Helsingfors Orgelsommar ges i Berghälls kyrka måndagar klockan 19 och i Helsingfors domkyrka söndagar klockan 20.

Årets festival har också haft en ny orgelserie, Five o'clock Organ, i Johanneskyrkan varje tisdag. Johannes församlings kantorer har stått för musiken.

– Serien har blivit mycket populär och fortsätter månaden ut. Det bjuds även på Five o'clock-te i vapenhuset innan konserten, säger Enlund.

– Anledningen till att konsertserien med detta illustra namn har startats har att göra med införskaffandet av den nya kororgeln till Johanneskyrkan. Orgeln, som planerades under en lång tid och blev klar i mars detta år, är byggd i engelsk, senromantisk stil.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning