Seniorer trivdes på citypromenader

Längs med citypromenaden i Topeliusparken i Tölö fanns flera motionskontroller, där också de rullstolsburna motionärerna kunde pröva på hjärngymnastik och fingerfärdighet. Inkeri Airikkala och Jorma Maskulin fick hjälp med sina rullstolar av Jenni Kurkikangas och Lauri Holma, som ägnar halva arbetsdagen åt frivilligverksamhet. Bild: Cata Portin

Alla mår bra av att komma ut på promenad med jämna mellanrum. Tisdagens citypromenader, som ordnades på många håll i Helsingfors, bjöd också på uppvärmning, hjärngymnastik och gassande solsken.

Uppvärmningen på innergården vid Tölö servicecentral kändes nästan lite onödig, för det var gassande hett redan vid tiotiden på förmiddagen. Personalen kom ut med vattenkannor och muggar medan en av motionsjippots arrangörer Tapio Piiroinen ledde den korta gymnastikstunden. Ett tjugotal seniorer stampade, crawlade och tänjde på sig innan det var dags att styra stegen mot Topeliusparken nedanför Tölö kyrka, där citypromenadens första kontroll väntade. Det var en uppgift som tränar koordinationen, man ska snurra med ena handen och klappa med den andra – samtidigt. Inte helt lätt.

I går ordnade Helsingfors stads fritidstjänster citypromenader i arton olika stadsdelar, motionsjippon med målsättningen att locka ut seniorer i det härliga vädret för att umgås, hitta nya motionsplatser och förstås röra på sig. I Tölö kunde också en handfull rullstolsburna seniorer delta i promenaden, då en grupp frivilliga från konsultföretaget Ernst & Young valde att satsa en halv rekreationsdag på att assistera varsin senior med funktionshinder.

– Jag har tidigare besökt servicecentret som frivillig och nu är vi här med hela teamet. En promenad i parken fungerar som ypperlig motvikt till vårt annars så hektiska arbete, förklarade Jenni Kurkikangas.

Kombinerar man promenaden med armrörelser och hjärngympa så passar den också utmärkt för Jorma Maskulin, Inkeri Airikkala. Bild: Cata Portin

Jorma Maskulin är glad över både pratstunden och det annorlunda dagsprogrammet. Han berättar om sitt händelserika liv som sjöman, det blev flera varv runt jorden ombord på olika fartyg. På den tiden simmade han aktivt.

– Jag kan inte gå längre, ena benet är förlamat. Men förr var jag en aktiv simmare, jag har också simmat hem några mästerskapsmedaljer, berättade Maskulin som fortfarande tar sig ett dopp i simhallen ibland.

Tua Simola kom från Gräsviken till Tölö för att delta i citypromenaden. Hon är en aktiv pensionär, som går på gymnastik, promenerar annars också mycket och åker skidor vintertid.

– Nu slopade jag min gympatimme för att få vara ute och promenera i stället, det är så fantastiskt väder. Jag kan inte klaga på den gångna vintern heller, jag åker både terrängskidor och slalom, som pensionär kan jag välja när jag skidar och passa på när det inte är rusning i pist och spår, sade Simola.

Motion varje dag

Två andra damer som satsar ett par timmar dagligen på motion i allmänhet och promenader i synnerhet är de tidigare kollegerna Solveig Eklund från Stensböle och Heidi Ottman från Nordsjö.

– Den här promenaden är nog lite för kort för oss, vi hade hoppats på att den skulle gå via Fölisön. Vi brukar promenera mellan 6 och 10 kilometer dagligen, antingen tillsammans eller på varsitt håll, sade Eklund.

Tua Simola njuter av det fantastiska vädret och valde att delta i citypromenaden i Tölö framför att gå på sin vanliga gympatimme inomhus. Bild: Cata Portin

De brukar träffas i olika delar av Helsingfors, för att promenera i varierande miljöer och uppleva nya platser.

– Det är trevligt att besöka olika ställen, vi brukar gå på yoga eller dans vid Kampens servicecenter, eller så använder vi datorerna där för att boka biljetter till gemensamma resor, berättade Eklund.

Ottman planerar att flytta från Nordsjö, närmare centrum. Hon är inte längre nöjd med metrotrafiken österut.

– Metron är numera för opålitlig, den avgår inte enligt tidtabell och turer uteblir, så har det blivit efter att västmetron börjat köra. Det tar för lång tid att åka metro, jag vill bo så att jag kan promenera till alla viktiga serviceställen, tycker Ottman.

Damerna hade förstås planen klar för onsdagens motionspass, den kommer att ske i Forsby, där Seniornätverket i Helsingfors ordnar en friluftsdag.

– Den ordnas på svenska och vi försöker alltid delta i svenskt program, för sådant ordnas ganska sällan, tycker både Eklund och Ottman, som håller koll på stadens händelsekalendrar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning