Seniorer och elever planterar blåvita blommor

Skolelever och seniorer i Hagalund passade på att fira både Finlands 100-årsjubileum och årets rödprickiga majblomma när de tillsammans planterade violer på seniorhusets terrass.

Solen skiner och det känns förrädiskt varmt på den skyddade terrassen mellan vindpustarna. Elever från Vindängens skola, som ligger vägg i vägg med Folkhälsans seniorhus, har tagit en paus från skolarbetet för att tillsammans med grannarna plantera vårblommor.

– Jag tycker jättemycket om att plantera blommor, säger Noemi Gräsbäck, som tillsammans med klasskompisen Isabella Elg i årskurs 2 väntar på att planteringsspadarna ska bli lediga.

– Vi ska plantera blåa och vita blommor, för att Finlands flagga är blåvit och Finland fyller hundra år i år, vet Isabella berätta.

Det är kampanjplanerare Annika Höglund på Folkhälsan som står bakom blomsterjippot, där tanken är att de äldre och barnen tillsammans planterar blåvita blommor i krukor och samtidigt gör närmiljön lite vackrare. Samtidigt uppmärksammar de årets majblomma, som är röd med svarta prickar på och ska påminna om en nyckelpiga.

– Vi kommer att plantera blåvita blommor vid nästan alla seniorhus under våren. Det här är generationsöverskridande verksamhet, vi har bjudit in skolklasser från närliggande skolor för att barn och seniorer ska för göra något tillsammans och samtidigt uppmärksammar vi 100-årsjubileet, säger Höglund.

Blåvitt är fint

Viveca Gustafsson bor i seniorhuset i Vindängen och ser ivrigt fram emot att få sticka fingrarna i myllan, visserligen med plasthandskar på händerna.

– Det är härligt att det kommer blommor i krukorna här på altanen. Vi kan ta vår lunchbricka med hit ut under varma dagar och sitta här och äta eller dricka kaffe, säger Gustafsson och uppskattar gesten med valet av just blåvita blommor.

Hon får sällskap av Sophie Hedman och Leonard Korander från 2 A och tillsammans ska de fylla en av krukorna med violer.

– Först gräver man en grop i myllan, sen sätter man dit blomman och så fyller man gropen igen, förklarar Sophie hur det hela går till.

– Och så måste man vattna krukan, så att blommorna inte torkar och dör. De behöver också sol, vet Leonard.

När skolbarnen om en dryg månad får sommarlov och försvinner från kvarteret har Viveca Gustafsson lovat sköta om bevattningen av krukorna med violer.

– Jag kommer att vara här största delen av sommaren och hjälper gärna till med att vattna. Det vore synd om de vackra blommorna fick vissna bort under en torr sommar.

Eleverna i Vindängens skola har uppmärksammat det hundraåriga hemlandet på flera olika sätt under vårterminen. De har haft en temadag, då eleverna fick pröva på hur det var i skolan förr i tiden, de skrev med gammaldags skrivstil, lekte gammaldags lekar som tjärobytta och dansade folkdanser. De olika klasserna har också haft besök av seniorer som berättat om sina egna skolminnen och för de äldre eleverna också minnen från krigstiden.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03