Senatstorgets uteservering besöktes av 400 000 kunder och gav jobb åt 250 personer

Uteserveringen på Senatstorget höll öppet i två månader. Bild: Cecilia af Hällström

Senatstorgets uteservering var ett bra exempel på hur man kan använda det offentliga rummet på nya sätt, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

– Uteserveringens popularitet visar att vi inte blev förlamade, utan hittade på nya saker tillsammans, sade Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori i samband med att säsongen summerades för Senatstorgets uteserverings del.

Totalt besöktes uteserveringen av 400 000 kunder under de två månader den var öppen. Samtidigt sysselsatte den drygt 250 personer inom olika yrkesgrupper.

Uteserveringen, som var en nyhet för i år, höll i gång till slutet av augusti och beskrivs som ett lyckat pilotförsök av de ansvariga på Helsingfors stad. De 16 restauranger som deltog i projektet var också nöjda med serveringen, av responsen att döma.

"Utan uteserveringen hade vi bara kunnat anställa två av de tio personer som jobbade i vår torgrestaurang under sommaren. Det är uppenbart att folk har trivts bra på Senatstorget och att det finns en beställning på den här sortens verksamhet", säger Tuukka Ivonen på Skiffer&Seksico Tacobar i ett pressmeddelande.

Serveringen bedöms också ha haft positiva bieffekter för företag i närheten av Senatstorget.

Ännu oklart om det blir en fortsättning

Enligt Helsingfors stad har många önskat en fortsättning också kommande somrar, men än så länge har inga beslut om den saken fattats. Peggy Bauer på Helsingfors stad, som har ansvarat för uteserveringen, ställer sig inte negativt till tanken.

"Oavsett om vi har coronaepidemi eller inte så kunde konceptet återanvändas också kommande somrar – och varför inte på andra ställen än bara Senatstorget. Vi har också tagit emot många önskemål om att liva upp Senatstorget under andra tider på året", säger Bauer i pressmeddelandet.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning