Senatstorget ska bli en stor uteservering – anhöriga får träffa boende på servicehem igen

Senatstorget ska bli en trygg mötesplats under coronasommaren, lovar Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori. Bild: Hanna Matikainen/Lehtikuva

För att liva upp staden under coronarestriktionerna lättar Helsingfors nu på bestämmelser och tillståndsprocesser. Restauranger och småskalig affärsverksamhet ska kunna ta till exempel bryggor, parker och parkeringsrutor i bruk, och Senatstorget ska ge plats för uteserveringar.

Att stadsborna rör på sig lite mer igen sedan de tyngsta coronarestriktionerna lyfts märks bland annat i kollektivtrafiken. Andelen passagerare är fortfarande under hälften av det normala, men då den för någon vecka sedan var 27 procent är den nu uppe i 37 procent av den normala passagerarmängden.

– Antalet smittade ökar fortfarande, men nu sker det långsammare än tidigare. I skolorna har nu 90 procent av eleverna återgått till nästan normala rutiner, och i daghemmen är närvaron uppe i 74 procent, sade Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori under sin informationssändning på onsdagen.

Sinande turistströmmar och social distans skapar bekymmer för stadslivet i centrum, och för att underlätta för företagare och stadsbor lättar staden nu på bestämmelser och processer för hur stadsutrymmet får utnyttjas.

– Vi har i dag tagit fram de första riktlinjerna för en lyckad stadssommar. Senatstorget kommer att bli ett serviceområde, en mötesplats och en uteservering där det är möjligt med samvaro på ett tryggt sätt, sade Vapaavuori, och lovade återkomma om detaljerna.

För den restaurang som vill utvidga sin servering till närmaste park ska processen vara så lätt som möjligt, och den som vill starta en popup-servering eller annan småskalig affärsverksamhet ska nu kunna göra det utan tunga processer.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Till exempel båtar och bryggor ska kunna användas som försäljningsplats, förutsatt att det inte stör annan trafik. Parker, parkeringsrutor och andra tomma platser likaså.

– Vi vill skapa möjligheter för kultur och affärsverksamhet att finnas där folk rör sig nu, och med snabbare processer ska det vara enklare för företagarna, säger arkitekten Meri Louekari på stadsmiljösektorn, och efterlyser initiativ och idéer av stadsborna.

Parkmaten fortsätter

Också evenemang som samlar större skaror, upp till 500 personer, blir möjliga från den första juni, förutsatt att specialarrangemang visavi hygien och avstånd går att ordna.

Parkverksamheten i stadens parker ordnas också i år, och sommarläger ordnas i parkerna för barn i årskurserna 1–3. Också de avgiftsfria parkluncherna för barn under 16 år ordnas som vanligt, men så att man håll koll på hygien och avstånden. En lista på de parker som serverar mat från den första juni publiceras på stadens webbsidor.

Också bland annat badstränder, idrottsplatser och Gumtäkts och Simstadions utebad öppnar i början av juni, med iakttagande av hygien- och säkerhetsföreskrifterna.

Den första juni öppnar bland annat följande i Helsingfors:

Biblioteken med all sin service

Bibliotekens hemkörningstjänst för riskgrupper

Simstränderna

Rastböle campingplats

Helsingfors stadsmuseum, HAM

Ungdomsgårdar och utomhusläger för unga

Barnens trafikstad

Parkluncherna för barn

Annegården och stadens andra kulturhus

Tölös, Kvarnbäckens, Britas, Brunakärrs och andra idrottsparker- och anläggningar

Simstadion och Gumtäkt utebad

Småbåtshamnarna

En fullständig lista på vad som öppnar när finns på stadens webbsidor.

Besök av anhöriga ute tillåts

För dem som inte kunnat träffa sina anhöriga på äldreboenden sedan mitten av mars kom Vapaavuori med lättande besked: nu är det möjligt. Enligt stadens anvisningar kan närstående träffa sina anhöriga utomhus, en åt gången och en gång per dag.

Besöken varar 15–30 minuter, och besökaren förses med kirurgiskt mun- och nässkydd. Vårdarna eskorterar de äldre ut för besöket, men för dem som det här inte är möjligt gäller fortfarande att ty sig till plexiglas eller videolänk.

Antalet bekräftade coronafall i Helsingfors var på onsdagen 2 439, eller 38 procent av fallen i hela landet. 154 personer har dött i sviterna av coronviruset i Helsingfors, varav 87 på vårdhem.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning