Senatstorget förvandlades som genom ett trollslag

Trädgården anläggs. Senatstorget förvandlas under Konstens natt till en frodig scen där vad som helst kan hända.Bild: Stefan Lundberg

Turisterna reagerar knappast alls, men helsingforsare som passerar Senatstorget i dag gnider sig i ögonen både en och två gånger. Kejsar Alexander II står nu och tittar över en gräsmatta!

Förklaringen är enkel.

Senatstorget håller på att förvandlas till en Hemlig trädgård som från och med torsdagen, på Konstens natt, står öppen för allmänheten.

Arrangörerna lovar att torget blir en skattkammare, som svämmar över med olika happenings och saker som kan beundras och undersökas.

I den Hemliga trädgården kan man träffa på bland annat människostatyer, voguedansare, poeter eller en stråkkvartett. Picknick är inte heller uteslutet på de lockande gräsmattorna under de enorma blåklockarna som vuxit upp framför Storkyrkan.

I skymningen tänds ljusen och det blir dans till DJ Vilunkis och Timo Kaukolampis takter. K-X-P avslutar den magiska kvällen med elektroniskt sound.

Den Hemliga trädgårdens sagovärld har skapats av Elina Forss och Laura Väinölä på Elsa Eventful tillsammans med proffs på visuell dekor.

Inträdet är fritt hela kvällen klockan 16.30 – 23.30. På fredagen kan man besöka trädgården klockan 9-15.

I fjol blev Hemliga trädgården vid Gardets lasarett superpopulär. På Senatstorget blir den, enligt arrangörerna, ännu större och intressantare.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00