Kvalet brukar ofta vara över i det här skedet

En avslappnad stämning och grym sammanhållning har format Finland till ett svårslaget kollektiv. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Rutiner skapar trygghet. Och det är just lugn och trygghet som ligger bakom Finlands framgångar det senaste året.

Succén i Nations League bidrog till att skapa en solid grund för EM-projektet. Någonstans i det undermedvetna måste det kännas väldigt tryggt för både träningsledning och spelare att veta att inte ens en osannolik härdsmälta under hösten stänger dörren till EM. Då finns reservpatronen man spelade åt sig i Nations League kvar att hoppas på.

Framgång föder framgång och en stimulerande, avslappnad men ändå krävande omgivning gör sitt för att hålla spelarna på tå. Svårt för spelarna att hitta ursäkter för att inte fokusera till hundra procent på sitt jobb då man har en landslagstränare som tänker, äter, sover och drömmer fotboll, helst finländsk, mest hela tiden.

Då Markku Kanerva gjorde en semesterresa till Chicago i somras sade han att han klarade av att stänga ute fotbollen i en dag. Sen var det "kört" igen.

I det här skedet av ett kval brukar Finland vara avsågat eller nästan avsågat. Då brukar medierna roa sig med omöjliga uträkningar om hur det fortfarande kan gå vägen. Uträkningar som oftast varit lika sannolika att slå in som att påven skulle göra reklam för preventivmedel

Finland har så här långt i kvalet gjort det laget skulle göra. Förlusten mot Italien var lika väntad som odiskutabel. Bortasegrarna mot Armenien och Liechtenstein kassaskåpssäkra och Bosnien malde man ner i Ratina efter paus.

Armenien är inget dåligt lag. Roy Hodgsons Finland tvingades nöja sig med 0-0 hösten 2006 på potatisåkern i Jerevan och efter matchen skrev kollegan i Aamulehti att sheriffen borde bli av med sitt tjänstemärke. Han syftade naturligtvis på Shefki Kuqi som brände ett jätteläge i slutminuterna. Dagens Finland verkar så harmoniskt och taktiskt solitt att dylika skriverier knappast blir aktuella.

Utgångsläget inför rysarhösten kunde knappast vara bättre. Tre hemmasegrar kan räcka för EM. Skulle laget mot förmodan ännu knipa poäng mot Italien på söndag förbättras läget ytterligare.

Pedagogen Kanerva är en man som tror på rutiner. Den sena matchstarten på torsdag har ändå fått 55-åringen att rucka lite grann på rutiner och tidtabeller. Med tidigare matchstart brukar laget först ha en matchgenomgång och sen äta den obligatoriska pastan. Nu blir det pasta först och sedan genomgång. Allt för att genomgången ska ligga så färsk som möjligt i hjärnorna då spelarna springer in på ett kokande Ratina.

Ratina har blivit något av en fästning för Finland. Laget har inte släppt in ett mål i Tammerfors på över två år.

Mot den bakgrunden känns beslutet att flytta hemmamatchen mot Armenien i oktober till Åbo något märkligt. Sportsligt framstår det inte som en bra idé, knappast ekonomiskt heller då Veritas kapacitet är ungefär hälften av Ratinas.

Att spela den sista matchen på konstgräset i Helsingfors i november ter sig däremot tämligen genomtänkt. Naturgräsplanerna brukar inte vara som allra bäst då mörkret och kölden lagt sig över vårt avlånga land.

Ekonomiskt har det senaste årets framgångar fått fart på revisorer och marknadsföringsavdelningen på Bollförbundet. Landslaget är glödhett och med så många trevliga spelare i laget är det lätt att förstå sponsorernas intresse.

Tar sig Finland till EM väntar förutom en sportslig också en ekonomisk jackpot. Då belönas Finland med bonusar på uppemot 10 miljoner euro.

På tal om pengar förresten. Nyheten om att Bollförbundet skrivit ett nytt avtal som ger damerna på landslagsuppdrag samma ersättningar som herrarna var efterlängtat. Och motiverat. Att herrarna på klubbnivå tjänar astronomiska summor jämfört med damerna beror på marknadsekonomiska aspekter och i viss mån på fördomar mot damfotboll. De marknadsekonomiska aspekterna är svåra att förkasta. Fördomar och djupt liggande orättvisor kan man komma åt genom att göra något konkret. En eloge till Bollförbundet för att man gjorde just det, något konkret.

Norge och Island var före Finland med att ge samma ersättningar oavsett kön. Historiskt sett har kampen för kvinnors rättigheter på många plan ofta inletts i Norden. Bra att fotbollen följer samma mönster och går i bräschen för en sundare morgondag.

Jonas von Wendt Reporter

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning