Senaatti anlitar "Rysä" och 11 andra hundar – ska nosa fram mögel i byggnader

Fastighetsbolaget Senaatti investerar 250 miljoner euro i reparationer som syftar till att förbättra inomhusluften i statliga fastigheter under de kommande fyra åren.

Senaatti har bland annat anlitat 12 hundar som är specialiserade på att upptäcka problem med inomhusluften, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

– Hundarnas uppgift är att lokalisera eventuella problem med mikrober, vilket sedan kan föranleda noggrannare undersökningar, säger experten Risse Koponen som svarar för hundarnas verksamhet på Senaatti.

Emilia Rainetoja och Risse Koponen på fastighetsbolaget Senaattri presenterar sin nya kollega, inomhusluftshunden Rysä, som kan snusa sig fram till mikrober i fastigheter. Bild: Kimmo Räisänen/Senaatti

Senaattis experter granskar bland annat förekomsten av småpartiklar och mäter halterna av sot, koldioxid och fuktighet i de fastigheter som synas i sömmarna.

– En hund som är specialiserad på inomhusluft ska njuta av jobbet och vara bra på att koncentrera sig, säger projektarbetaren Emilia Rainetoja i pressmeddelandet.

Senaatti har grundat en specialistgrupp som utgör en del av bolagets investering på 250 miljoner euro. Enligt bolagets uppgifter kostar problemen med inomhusluften staten cirka 120 miljoner euro varje år.

– Vi räknar med att våra investeringar kommer att reducera de statliga utgifterna på grund av inomhusluften med 40 miljoner euro inom de närmaste fyra åren, säger bolagets operativa direktör Juha Lemström.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54