Senaatti anlitar "Rysä" och 11 andra hundar – ska nosa fram mögel i byggnader

Inomhusluftshunden Rysä har en god koncentrationsförmåga. Till Rysäs arbetsbeskrivning hör att upptäcka luftfickor och fluktuationer i luftfuktigheten. Bild: Kimmo Räisänen/Senaatti

Fastighetsbolaget Senaatti investerar 250 miljoner euro i reparationer som syftar till att förbättra inomhusluften i statliga fastigheter under de kommande fyra åren.

Senaatti har bland annat anlitat 12 hundar som är specialiserade på att upptäcka problem med inomhusluften, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

– Hundarnas uppgift är att lokalisera eventuella problem med mikrober, vilket sedan kan föranleda noggrannare undersökningar, säger experten Risse Koponen som svarar för hundarnas verksamhet på Senaatti.

Emilia Rainetoja och Risse Koponen på fastighetsbolaget Senaattri presenterar sin nya kollega, inomhusluftshunden Rysä, som kan snusa sig fram till mikrober i fastigheter. Bild: Kimmo Räisänen/Senaatti

Senaattis experter granskar bland annat förekomsten av småpartiklar och mäter halterna av sot, koldioxid och fuktighet i de fastigheter som synas i sömmarna.

– En hund som är specialiserad på inomhusluft ska njuta av jobbet och vara bra på att koncentrera sig, säger projektarbetaren Emilia Rainetoja i pressmeddelandet.

Senaatti har grundat en specialistgrupp som utgör en del av bolagets investering på 250 miljoner euro. Enligt bolagets uppgifter kostar problemen med inomhusluften staten cirka 120 miljoner euro varje år.

– Vi räknar med att våra investeringar kommer att reducera de statliga utgifterna på grund av inomhusluften med 40 miljoner euro inom de närmaste fyra åren, säger bolagets operativa direktör Juha Lemström.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning