"Semester ingen ursäkt för minister"

Petteri Orpo Bild: Seppo Samuli

Semester är ingen acceptabel orsak att utebli från EU:s ministerråd, oavsett vad som står på agendan. Det anser professor Tapio Raunio vid Tammerfors universitet.– Att ministrar uteblir är ju också en direkt följd av det populistiska beslutet att minska på antalet ministrar, tidigare var det fler som delade på ansvaret, kommenterar tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja.

Det var i måndags som EU:s utrikesministrar i stället för ett mer rutinmässigt möte ställdes inför ett betydligt tyngre program. Tre dagar efter kuppförsöket i Turkiet och fyra dagar efter terrordådet i Nice var dagordningen given.

Men Finlands utrikesminister Timo Soini (Sannf) valde att inte avbryta sin semester. Enligt FNB:s uppgifter var Soini på en god väns bröllop utomlands. Soini ersattes på mötet av statssekreterare Samuli Virtanen.

Ett par veckor tidigare uteblev färske finansministern Petteri Orpo (Saml) från möten med eurogruppen och Ekofin, strax efter den så kallade brexit-omröstningen där Storbritannien röstade för att lämna unionen. Också Orpo var på semester, och ersattes av sin understatssekreterare.

Tidigare långvarige utrikesministern, riksdagsledamot Erkki Tuomioja (SDP) tar inte ställning till ministrarnas personliga skäl att utebli, men tycker att det är problematiskt då Finland inte representeras på politisk nivå.

– Ingen lyssnar på en statssekreterare. Vill man påverka debatten måste det ske på ansvarig politisk nivå. Då ministern inte är närvarande mister man en möjlighet att påverka, vara närvarande och bli beaktad, säger Tuomioja.

De här två mötena är inte de enda där Finland inte varit representerat på ministernivå, och enligt Tuomioja kan orsaken till en del finnas i det minskade antalet ministrar.

– Jag sade redan innan regeringen bildades att antalet inte räcker, att det kommer att bli problem med representationen i EU-sammanhang.

Hur påverkas Finlands position och inflytande då ministern inte deltar vid viktiga möten?

– Naturligtvis påverkas de, men man ska inte heller överdriva betydelsen. Men genom att inte vara på plats missar man också diskussioner som kan komma upp igen i ett senare skede.

"Ser illa ut"

Enligt Tapio Raunio, professor i statsvetenskap vid Tammerfors universitet, var det förr ganska vanligt att medlemsländerna skickade tjänstemän att representera dem. Men inte nu längre, huvudregeln är att det är ministern som deltar.

– Vem som deltar säger någonting om hur de ärenden som behandlas värderas av respektive land. Jag tycker att utgångspunkten borde vara att det alltid är en minister som deltar.

Att semestertiderna i Finland och resten av Europa går i otakt eller att ministrarna är få är ingen ursäkt för att utebli från ministerrådet, anser Raunio.

– En minister ska vara på plats, det hör till hens arbetsuppgifter. Regeringen borde fundera ut ett system med ersättare så att det alltid är en minister på plats. Ministern är ändå politiskt ansvarig och det är en annan sak än om en tjänsteman deltar.

Att Finland deltar i ministermöten på tjänstemannanivå ser illa ut.

– Jag vet inte hur och om det påverkar inflytandet på lång sikt, men på ett symboliskt plan har det betydelse. Att ett land inte är representerat på politisk nivå kan uppfattas som att landet inte tillmäter de frågor som behandlas särskilt stor vikt, säger Raunio.

Inget ovanligt

Utrikesministerns kabinettschef Raili Lahnalampi är själv på semester, men kommenterar ärendet med att det inte är något ovanligt i att ministern ersätts av statssekreteraren vid ministerrådet.

– Också statssekreterarna är politiskt utsedda. Det här är inget ovanligt förfarande.

Enligt en regeringskälla är det vanligt att ministrarna uteblir just i juli, som är den enda månaden då de finländska ministrarna kan ha semester. Men deltagandet avgörs från fall till fall.

– Allt gås igenom med ministern oberoende, och Finlands ståndpunkt avgörs på samma sätt oavsett vem som åker till mötet, säger källan som vill vara anonym.

Dessutom:

– I fjol hade minister Orpo ingen semester alls på grund av flyktingkrisen. Vi vill ju ändå inte att våra ministrar ska jobba ihjäl sig.

Ministrarna själva gick inte att nå för en kommentar.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning