Semenyas konkurrent vill se ny tävlingsklass - "Det är fel att stoppa folk från att göra det de är bra på"

Margaret Wambui, till höger, vill att en tredje tävlingsklass införs för hyperandrogena. Arkivbild. Bild: Jae C. Hong / AP Photo

Caster Semenya får inte tävla på favoritdistansen 800 meter på grund av för höga testosteronnivåer. Nu säger konkurrenten, Margaret Wambui, att en ny tävlingsklass borde införas. – Det är fel att stoppa folk från att göra det de är bra på, säger Wambui.

2018 införde det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, en regel som förbjuder hyperandrogena kvinnor från att tävla på distanser från 400 upp till 1 500 meter. Anledningen är att deras höga testosteronnivåer bedöms ge dem en för stor fördel.

Det mest uppmärksammade fallet är sydafrikanska Caster Semenya, som vunnit dubbla OS-guld på 800 meter men som nu stoppats från att tävla på favoritdistansen. Semenya bestred regeln i idrottens skiljedomstol, Cas, men förlorade där och Schweiz högsta domstol valde sedan att inte ta upp fallet.

Hela prispallen stoppad

Alla tre medaljörer från OS i Rio 2016 har stoppats på grund av reglerna om testosteronnivåer. Kenyanskan Margaret Wambui, som tog brons bakom Semenya i Rio, säger att problemet skulle kunna lösas genom att införa en tredje tävlingsklass, för just hyperandrogena löpare.

– Det vore bra om en tredje kategori infördes, det är fel att stoppa folk från att göra det de är bra på, säger hon till BBC.

"Kan motivera andra"

Redan 2018 lyftes frågan om en tredje tävlingsklass, men förslaget fick inget gehör hos vare sig aktiva eller World Athletics. Wambui är enligt BBC den första löparen som öppet stöttar idén.

– Vi skulle vara de första att tävla i den klassen. Det skulle kunna motivera andra, som döljer sitt tillstånd, säger hon.

– Vi kan visa dem att det inte är deras fel, det är så de skapades, och att de inte gjort något fel.

Född: 7 januari 1991 (28 år) i Polokwane, Sydafrika.

Grenar: 800 och 1 500 meter.

Främsta meriter: 2 OS-guld (2012, 2016) och tre VM-guld (2009, 2011, 2017) på 800 meter. Ett VM-brons (2017) på 1 500 meter.

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Normalt har kvinnor testosteronnivåer på mellan 0,1 och 1,8 nanomol per liter och män mellan 7,7 och 29,4 nanomol per liter.

Hyperandrogyna kvinnor kan ha upp till 20 gånger mer testosteron än kvinnor normalt har.

Källa: Karolinska institutet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning