Semenya överklagar till Europadomstolen

Caster Semenya missar Tokyo-OS om internationella friidrottsförbundets beslut inte hävs. Bild: Marco Longari/Lehtikuva

Internationella friidrottsförbundet stoppade Caster Semenya från att tävla i stora mästerskap på grund av hennes naturligt höga testosteronvärden.Nu har hon skickat in en överklagan till Europadomstolen för att häva beslutet.

Tidigare har den sydafrikanska löparstjärnan överklagat beslutet i idrottens skiljedomstol (Cas) och i schweizisk domstol – men fått avslag.

Nu gör hon ett sista försök att rädda sin medverkan i Tokyo-OS genom att ta fallet vidare till Europadomstolen.

"Allt vi kräver är att vi ska tillåtas springa fritt, en gång för alla, som de starka och modiga kvinnorna vi är och alltid varit", säger hon i ett uttalande.

Hon säger att hon hoppas att Europadomstolen ska "stoppa det internationella friidrottsförbundets långvariga kränkningar mot mänskliga rättigheter på kvinnliga friidrottare"

Friidrottsförbundet beslutade 2018 att Semenya och andra kvinnliga medeldistanslöpare i samma situation måste sänka sina naturligt höga testosteronvärden med medicin för att få delta i distanser mellan 400 meter och en engelsk mil (1 609 meter).

Semenya har sagt nej till att medicineras och missade VM i Doha 2019. Om beslutet inte hävs missar hon även sommarspelen i Tokyo.

Hon är regerande olympisk mästare på 800 meter.

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Normalt har kvinnor testosteronnivåer på mellan 0,1 och 1,8 nanomol per liter och män mellan 7,7 och 29,4 nanomol per liter.

Hyperandrogyna kvinnor kan ha upp till 20 gånger mer testosteron än kvinnor normalt har.

Källa: Karolinska institutet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning