Semenya kämpar för att få tävla – överklagar till Europadomstolen

Caster Semenya tog OS-guld på 800 meter 2012 och 2016, men får inte tävla i Tokyo 2021 utan medicinering. Arkivbild. Bild: Kamran Jebreili / AP Photo

Den sydafrikanska löparstjärnan Caster Semenya ger sig inte i den rättsliga kampen om att återigen få springa i stora mästerskap. 29-åringen, som har tävlingsförbud av det internationella friidrottsförbundet på grund av sina naturligt höga testosteronnivåer, har överklagat till Europadomstolen.

"Vi kommer att ta World Athletics till Europadomstolen", säger Semenyas advokat Gregory Nott i ett uttalande, utan att specificera ett datum.

Semenya, som vunnit två OS-guld och tre VM-guld på 800 meter, har under lång tid fört rättsprocessen mot det internationella friidrottsförbundet och tidigare fått avslag hos Idrottens skiljedomstol Cas och i schweizisk domstol.

2018 beslutade World Athletics, tidigare IAAF, att Semenya och andra kvinnliga medeldistanslöpare måste sänka sina naturligt höga testosteronnivåer för att få fortsätta tävla på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil.

Semenya har sagt nej till att medicineras och missade därmed VM i Doha förra året. Hon ser därmed heller inte ut att komma till start i OS i Tokyo nästa år.

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Normalt har kvinnor testosteronnivåer på mellan 0,1 och 1,8 nanomol per liter och män mellan 7,7 och 29,4 nanomol per liter.

Hyperandrogyna kvinnor kan ha upp till 20 gånger mer testosteron än kvinnor normalt har.

Källa: Karolinska institutet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning