Selin: Jag måste få mera ut av laget

Tung inledning. Ari-Pekka Selins sejour som IFK-tränare har inte fått någon bra start. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Ari-Pekka Selin försöker inte förklara bort IFK:s svaga säsongstart. Men han vill inte tala om någon kris. Så länge laget skapar chanser finns det ingen orsak till panik. Samtidigt vet han att laget måste börja vinna matcher.

– Det har varit en svår inledning på säsongen och serietabellen berättar sanningen för vår del.

IFK-tränaren Ari-Pekka Selin försöker inte försköna situationen. Då en femtedel av grundserien är avklarad ligger hans lag utanför slutspelet efter att ha samlat blygsamma 12 poäng på 12 matcher.

– En poäng per match räcker inte långt. Det är enkelt att räkna ut.

Men trots att förlusterna avlöst varandra på löpande band och laget hittills inte klarat av att vinna på bortaplan är det en lugn och rätt harmonisk atmosfär i Ishallen. Spelare, tränare och klubbledning är avslappnade, på gott humör och det dagliga arbetet sköts som vanligt trots att resultaten på isen inte är på den nivå man räknat med.

– Vi är ärliga med varandra och vi vet alla att mängden segrar inte alls är på den nivå som de borde vara, säger Selin.

Han vill inte skylla de svaga resultaten på de enorma skadeproblemen laget lidit av i höst. IFK har hela säsongen haft mellan fem och tio spelare borta på grund av skada eller sjukdom.

– Det är klart att en del spelare fått spela i andra roller än de är vana vid och så har det inte varit någon konkurrens om spelplatserna och det är aldrig en bra sak, säger han.

– Laget ser utmärkt ut på pappret men det är klart att det skulle hjälpa om vi kunde rotera spelarna lite i det hektiska matchtempot och om spelarna fick kämpa om sina positioner i laget.

Stora förändringar inför säsongen

Efter förra säsongen byttes träningsledningen ut då Selin ersatte Antti Törmänen. Också på spelarsidan var det livlig trafik in och ut ur laget då många nyckelspelare lämnade laget och nya spelare hämtades in.

– Jag visste att det skulle ta tid att få allt att fungera. Vi ville ha till en förändring i klubben och förändringar tar tid. Ett pris man får betala för att lägga om verksamheten är att man tappar en del poäng då spelet inte direkt fungerar perfekt, säger han.

Selin visste inför säsongen att det inte finns några genvägar till framgång. Den vetskapen har förstärkts under säsonginledningen på Nordenskiöldsgatan.

– Det går inte att få allt att fungera direkt från första dagen utan det kräver mycket jobb och tålamod.

– Men jag kan inte säga att jag heller lyckats perfekt i mitt jobb. Jag måste klara av att få mera ut av laget.

Samtidigt som IFK börjar vara i en situation där man måste börja vinna varnar Selin för det tankesättet.

– Man kan inte låta känslan att "vi måste vinna" ta över. Då blir resultatet aldrig bra. Det handlar om att jobba hårt för att nå en situation där vi presterar kvalitativt på en hög nivå – då kommer också segrarna, säger han.

– I många matcher har vi haft chans till seger då vårt spel varit tillräckligt bra för att ta full pott. Det ger en lugn atmosfär i och kring laget.

IFK har fört spelet i många matcher för att sedan tappa greppet och förlora på grund av enskilda missar, kollektiva kollapser och enorma problem med målskyttet. IFK har vunnit skotten på bortaplan med 190–187 men ändå förlorat samtliga matcher. IFK-spelarna har en skottprocent på blygsamma 6,4 i spel fem mot fem – bara Jukurit, SaiPa och KalPa är sämre.

Spelare har missat frilägen, man har satt pucken förbi öppet mål, skjutit dåliga skott från bra lägen och missat pucken då det bara gällt att peta in den i buren.

– Målskyttet har varit mycket svårt för oss. Jag vet att de som är målskyttar till spelarprofilen tar stor press på sig och att de verkligen vill göra mål, säger Selin.

– Som tränare är det min uppgift att ta bort en del av den pressen från dem. Vi ska koncentrera oss på att göra allt annat så bra som möjligt – då kommer också målen. Man måste minnas att målen är en följd av något bra man gjort.

Ingen kris i Ishallen

I samma takt som förlusterna avlöst varandra, målskyttet vållat enorma problem och spelet inte hållit en jämn nivå i matcherna har ord som "kris" och "fiasko" dykt upp i media och bland supportrarna. Selin säger att det inte handlar om någon kris även om resultatet inte tillfredsställer honom eller någon annan i laget.

– Om vårt spel inte fungerade och vi inte skapade tillräckligt med målchanser och därför förlorade kunde man tala om kris. Nu är situationen inte sådan.

– Nu gäller det för oss att tro på det vi gör, ha tålamod och sakta trycka ner gasen och få mera ut av laget. Positiva saker leder till fler positiva saker, säger han.

Första chansen till något positivt kommer i kväll då IFK möter Lukko på hemmaplan.

Fakta

IFK:s svaga säsongstart

IFK har bara samlat 12 poäng på 12 matcher.

IFK har bara tagit 2 poäng på 7 bortamatcher. På hemmaplan är saldot 10 poäng på 5 matcher.

IFK har gjort 17 mål på 5 hemmamatcher, på bortaplan har laget nätat bara 8 gånger på 7 matcher.

I hälften av säsongens matcher har IFK bara gjort 1 mål.

Säsongstarten är den sämsta sedan 1995–96 då laget hade 8 poäng efter 12 matcher. Den säsongen slutade i en sjätteplats i grundserien och respass i kvartsfinal mot Lukko.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03