Selektivt historieminne rättfärdigar Israels bombningar

Tel Aviv innehåller gott om minnesskyltar och museer som öppet hyllar de sionistiska milisernas framgångsrika strategi att gömma sig bakom civila mål då de kämpade för att kasta ut såväl britter som araber ur sitt tilltänkta heliga land.

Thomas Sandell (HBL Debatt 21.5), och andra försvarare av Israels politiska och militära manövrar oavsett deras mänskliga kostnad, beskyller gång på gång Hamas för att "gömma sig bakom civila mål" då Israels armé släpper högexplosiva bomber över världens mest tätt befolkade område.

Vad de utelämnar ur sitt narrativ är att samma strategi är och var en favoritstrategi för israelisk militär och paramilitär såväl historiskt som i dag. Israeliska arméns högkvarter Kiriya ligger mitt i Tel Avivs centrum ett stenkast från ett populärt shoppingcentrum. Samma stad, Tel Aviv, innehåller också gott om minnesskyltar och museer som öppet hyllar de sionistiska milisernas framgångsrika strategi att gömma sig bakom civila mål då de kämpade för att kasta ut såväl britter som araber ur sitt tilltänkta heliga land i det palestinska mandatet. Den sionistiska terrorgruppen Irgun använde bland annat en flickskola i Jerusalem för att planera ett bombdåd mot en brittisk officersklubb, och Freud-sjukhuset i Jerusalem var också i hemlighet ett Irgun-högkvarter.

Man kan endast föreställa sig Israelvännernas reaktioner om det brittiska imperiet hade svarat på detta med urskiljningslösa luftbombardemang.

Otto Ekman, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning