Sektledaren i Sydkorea ber om ursäkt för virusspridning

Soldater med skyddsutrustning sprejar desinficeringsmedel utanför en av Shincheonjikyrkans lokaler i staden Daegu i sydöstra Sydkorea i söndags. Bild: Lee Moo-tyul/AP/TT

Ledaren för en kontroversiell kristen rörelse ber om ursäkt för den roll hans kyrka spelat i coronavirusutbrottet i Sydkorea. Antalet smittade i landet har nu nått över 4 000. Spridningen och dödsfallen fortsätter även att öka i Italien och Iran.

– Jag vill rikta en uppriktig ursäkt till folket å medlemmarnas vägnar, säger Lee Man-Hee, ledare för Shincheonjikyrkan, under en presskonferens.

Det nya coronaviruset har nu smittat totalt över 89 000 människor i drygt 60 länder. Den stora majoriteten av fallen finns i Kina, där utbrottet startade och närmare 3 000 människor har dött, men antalet nya fall i landet fortsätter att minska dag för dag.

I stället sprids viruset snabbare i andra delar av världen. Värst drabbat utanför Kina är Sydkorea där 4 212 människor bekräftats smittade och 22 människor avlidit.

"Gjorde vårt bästa"

De flesta av landets fall har kopplingar till Shincheonjikyrkan. Utbrottet tog fart sedan en 61-årig kvinna som fått febersymptom den 10 februari hann besöka fyra gudstjänster innan hon blev testad och diagnosticerad med viruset.

– Även om det inte var avsiktligt så har många människor smittats, säger Lee Man-Hee.

Den 88-årige religiöse ledaren ställde sig på knä inför pressuppbådet och böjde sitt huvud ner till golvet.

– Vi ansträngde oss till det yttersta för att förhindra detta. Jag ber folket om ursäkt, säger han och tillägger.

– Jag är väldigt tacksam för regeringens insatser. Jag ber också regeringen om ursäkt.

Sjukvårdspersonal i Daegu i Sydkorea. Bild: Kim Hyun-tae/AP/TT

Hotas av utredning

Shincheonjikyrkan anklagas ofta för att vara en sekt. Lee Man-Hee beskrivs som en ny Messias som kommer ta med sig ett visst antal medlemmar till himlen vid domedagen.

Virusfallen i landet väntas fortsätta öka i takt med att testandet av samfundets samtliga omkring 300 000 anhängare fortlöper.

Det lokala styret i huvudstaden Seoul har efterfrågat en brottsutredning mot Lee Man-Hee och flera andra inom kyrkans ledning utifrån misstankar om att de inte samarbetat med myndigheterna för att stoppa spridningen, vilket Lee Man-Hee tillbakavisar.

– Vi kommer att göra vårt bästa och varken hålla inne med mänskligt eller materiellt stöd, säger han.

Fler döda

Värst drabbade av virusutbrottet efter Kina och Sydkorea är Iran och Italien.

I Iran har 54 människor dött och närmare 1 000 smittats, enligt hälsoministeriet. I Italien har 1 694 fall bekräftats och 34 människor dött.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning