Sorgflaggning i Jyväskylä efter backhopparlegendaren Matti Nykänens död

Matti Nykänen visar upp sin medalj 1982. Bild: Lehtikuva

Den fyrfaldige OS-guldmedaljören Matti Nykänen är död. Han hade en ofantligt framgångsrik backhopparkarriär, men livet kantades också av missbruk och fängelsedomar. Se vårt bildspel.

Matti Nykänen dog natten till måndag, enligt Seiska som har fått dödsfallet bekräftat från backhopparlegendarens närmaste krets. Nykänen blev 55 år gammal.

Så sent som i fredags uppträdde Nykänen i en bar på Degerö i Helsingfors, för två veckor sedan besökte han Ekenäs.

Namn: Matti Ensio Nykänen

Född: 17 juli 1963 i Jyväskylä, Finland

Död: 4 februari 2019, 55 år

Meriter i urval: 4 OS-guld, 1 OS-silver, 6 VM-guld (varav ett i skidflygning), 46 individuella världscupsegrar, vann den totala världscupen fyra gånger, vann tyskösterrikiska backhopparveckan två gånger.

Journalisten Kai Merilä, vän med Nykänen sedan 30 år, säger till Iltalehti att Nykänen varit hemma i Joutseno på söndagen. Han hade tvättat kläder och skött hushållsysslor och klagat lite på att han kände sig yr.

– Min uppfattning är att han dog i en sjukdomsattack, säger Meriläinen till tidningen.

Nykänen diagnostiserades med diabetes i slutet av fjolåret.

Nykänens hustru Pia Nykänen säger till MTV att han hon försökte återuppliva sin man.

Matti Nykänens hemmaförening var Jyväskylän hiihtoseura. Debuten i världscupen gjorde han 1981 och han avslutade karriären på elitnivå 1991, då V-stilen gjorde intåg. Han hade då slitskador i lederna och problem med ryggen.

1984 år tog han ett guld i Sarajevo-OS innan han nådde sin karriärs höjdpunkt: OS i Calgary 1988. Där sopade Nykänen rent och tog tre guld av tre möjliga: två individuella och ett i lag.

Sammanlagt fick han fyra OS-guld och fem VM-guld. Han tävlade i världscupen i nio säsonger och tog hem segern i 46 deltävlingar, vann cupen gjorde han fyra gånger.

Matti Nykänen blev vid två tillfällen, 1985 och 1988, utsedd till årets idrottare i Finland.

Efter en lång paus började Nykänen tävla med veteraner 2007. I veterantävlingarna lyckades han vinna tre guld och ett brons.

Flera straff

Förutom den nästan osannolika backhopparkarriären präglades Nykänens liv av skandaler och alkoholmissbruk.

Han har dömts för dråpförsök 2004 efter att ha knivhuggit en bekant. Han fick två år och två månaders fängelse och avtjänade ett fängelsestraff på kring ett år innan han blev villkorligt frisläppt. Strax därpå misshandlade han sin fru och dömdes till ett fängelsestraff som han avtjänade som samhällstjänst.

I tv-programmet Supertähdet 2017 avslöjade han att offentligheten började skrämma honom genast i början av karriären vilket ledde till att han slöt sig inom sig.

– Sedan var det den där alkoholen som jag då och då var dum nog att söka trygghet i. Det blev sagt både det ena och det andra, som jag ångrar än i dag.

Nykänen gjorde dessutom en karriär som artist, och gav ut album som "Yllätysten yö" och "Ehkä otin, ehkä en". 2006 gjodes en spelfilm om honom: "Matti – elämä on ihmisen parasta aikaa", "Matti – livet är människans bästa tid.

Artikeln har korrigerats: Nykänen tog ett guld i Sarajevo.

Läs också: Efter åtta svåra år – dokument om Matti Nykänen

Matti Nykänen tar sig upp i backen i norska Holmenkollen 1982. Bild: Hans Paul

Matti Nykänen med sin tränare Matti Pulli i Planica 1985 där han slog det dåvarande världsrekordet i backhoppning 1985 med sitt hopp på 191 meter. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Matti Nykänen gjorde också karriär som artist och hans liv blev film. Bild: HBL-arkiv/Leif Weckström

Matti Nykänen uppträdde senast i fredags, och hade kommande spelningar inprickade. Personal på Bar 52 i Helsingfors plockade ner den affisch som gjorde reklam för Nykänen på måndagen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning