Seinäjoki lär Sydkorea banta

Uppmuntran för motion och hälsosam kost har minskat övervikten bland barn i Seinäjoki. Bild: Mostphotos

Barn i Seinäjoki har börjat gå ner i vikt på grund av förnyade daghem, skolgårdar och matlistor.

I Seinäjoki har man börjat se resultat i stadens strävan att sänka övervikt bland barn. Programmet "Lihavuus laskuun" påbörjades redan 2013.

Resultaten har varit så imponerande att en delegation från Sydkoreas huvudstad Seoul besöker Seinäjoki just nu. Delegationen blir introducerad till metoderna som använts för att förebygga fetma. Även Kanada och Tyskland har blivit introducerade till programmet.

På några år har procenten av överviktiga femteklassare i Seinäjoki sjunkit från 16 procent till 8 procent.

I resten av Finland har antalet överviktiga unga stigit under 2000-talet.

Programmet går helt enkelt ut på att göra menyerna i skolrestaurangerna hälsosamma genom att skära bort mycket salt och socker samt utbilda föräldrar och familjer om faror med fetma. På skol- och daghemsgårdar har klätterställningar byggts om och förnyats så att de ska bidra med mer motion.

Programmet kördes i gång av Oili Ylihärsilä. Hon var alltid inställd på att det skulle vara mer än ett projekt och något som skulle stanna kvar som en del av livet i Seinäjoki.

– Jag har följt med resultaten och är mycket nöjd. Jag visste inte hurdan framgång programmet skulle ha. Alla drar sitt strå till stacken, helt enkelt. I hemmen, skolorna och på arbetsplatserna uppmuntrar alla varandra till att äta och leva hälsosamt vilket nu ger resultat. Nu sjunker antalet överviktiga unga i Seinäjoki hela tiden, säger Ylihärsilä.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning