Seinabo Sey tillbaka med besked

Bild: EVA TEDESJÖ / DN / TT

Seinabo Sey, Vera Blue och GRANT lyfter alla fram vikten av självrespekt med feministiska undertoner i veckans bästa låtar.

I Owe You Nothing – Seinabo Sey

Svenska soulpop-artisten Seinabo Sey är tillbaka. I slutet av förra veckan släppte hon ny musik för första gången på snart tre år, och visar ett mörkare men desto mer intressant sound än tidigare.

Sey slog igenom med albumet Pretend år 2015, med välspelade låtar som Hard Times och Younger. Nya singeln I Owe You Nothing är inte lika klassisk soulpop som Sey gjorde förut, men hon visar däremot att hon utvecklats musikaliskt och textmässigt under sin paus.

Nya singeln förs framåt av nästan enbart ett baskomp och Seys kraftiga röst. Hon deklarerar självsäkert "I don't have to smile for you, I don't have to move for you" och det går inte att ta miste på de feministiska budskap Sey förmedlar. Låten är uppmuntrande, förförande och inspirerande, men framför allt effektfull även om den kanske kräver fler genomlyssningar än Seys tidigare musik.

Lady Powers – Vera Blue

Australiensiska popartisten Celia "Vera Blue" Pavey är en annan artist som släppt en låt med feministiska undertoner den här veckan. Jag blev bekant med Vera Blue för några år sedan när hon släppte låten Hold. Hon profilerar sig vanligtvis som en folkpop-sångare, men i nya singeln Lady Powers går hon över till uppfriskande elektropop.

Till ett snabbt och medryckande beat sjunger Vera Blue att hon inte kommer be om någons respekt eller definieras utifrån någon annans ögon. Och det är något med frustrationen och ilskan som hörs i Vera Blues röst som lyfter både henne och låten Lady Powers.

Wicked – GRANT

Svenska artisten GRANT fick ett mindre genombrott under hösten med låten Waterline. När hon nu släpper sin andra singel Wicked gör hon det dock med en helt annan pondus än i debutlåten.

GRANT har själv sagt att låten skrevs ur hämndlystnad och att den samtidigt gav henne tillbaka en del av sitt självförtroende efter att ha blivit bedragen och dumpad. Om jag får tänka själviskt hoppas jag att detta händer GRANT flera gånger, för hon skapar popmagi ur sin bitterhet.

Anna Lillkung Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning