Seglare och deras hundar räddade efter fem månader på drift

Tasha Fuiaba och Jennifer Appel tänkte sig en liten resa med en mindre segelbåt från Hawaii till Tahiti. Tahiti förblev en dröm men för några dagar sedan räddades de två och deras hundar 1 500 kilometer sydost om Japan.

Fuiaba, anställd vid den amerikanska flottan, och Appel är erfarna seglare men då deras motor gick sönder efter ett oväder fann de sig på drift långt ute till havs. Bland annat BBC skriver om räddningsoperationen.

Då de lämnade hamnen i Hawaii var planen att nå Tahiti mest med hjälp av vind och segel. Två månader senare började de sända ut nödsignaler. Något de två damerna fortsatte att göra dagligen men den amerikanska flottan säger att ingen reagerade på signalerna då de inte var tillräckligt nära andra fartyg eller hamnar.

Bild: Mass Communication Specialist 3rd Class Jonathan Clay / US Navy

24 oktober vände lyckan för damerna och deras två hundar. En taiwanesisk fiskebåt fick syn på segelbåten som guppade på vågorna och tog kontakt med amerikanska myndigheter i Guam på ögruppen Marianerna i Stilla havet. Amerikanska flottans USS Ashland befann sig i området och lokaliserade tidigt följande morgon för att rädda den otursförföljda besättningen.

– De räddade våra liv, Vilken lättnad vi kände då vi såg den amerikanska flottans skepp närma sig.

De två damerna och hundarna klarade livhanken så länge tack vara en vattenreningsmaskin och ett stort förråd med torrfoder.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00