Seglare efter dödsolyckan: Alltid väldigt farligt i fiskeområdena

Bild: AMORY ROSS/VOLVO OCEAN RACE/HANDOUT

Det finns alltid en risk att det inträffar en kollision när man närmar sig kusten, men de många fiskebåtarna utanför Hongkong gjorde avslutningen på Volvo Ocean Races fjärde etapp extra farlig.Det säger franske seglaren Franck Cammas från tävlingsbåten Dongfeng efter lördagens dödsolycka.

En kinesisk fiskare omkom efter att amerikansk-danska Vestas krockat med en fiskebåt, omkring 50 kilometer från målgången. Fiskebåten sjönk och tio fiskare hamnade i vattnet. En av dem fördes med helikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. De andra nio klarade sig.

– Vi var tvungna att köra lite slalom. Vi var nästan uppe i båtens maxhastighet, omkring 20 knop, med båtar överallt och koncentrerade på att kontrollera seglen, med mycket vatten i ansiktet också. Så det går fort, och det är mycket oväsen, säger Cammas till nyhetsbyrån AFP, och tillägger att besättningarna var slutkörda efter mer än två veckor på havet, på vägen från Melbourne i Australien.

Många fiskebåtar

Cammas – som seglar på Dongfeng, den tävlingsbåt som var närmast olyckan – erbjöd omedelbart hjälp när nödanropet skickades ut, men fick då höra att det inte behövdes.

– Det är alltid väldigt farligt när man seglar i de här fiskeområdena när det är så många båtar och en del inte har några ljus, säger han till nyhetsbyrån.

Besättningen chockad

Besättningen ombord på Vestas klarade sig oskadd, men båtens skrov skadades. Segelbåten kunde utan hjälp ta sig in till hamnen efter att ha deltagit i räddningsarbetet.

"Som du kan tänka dig är de väldigt skakade och sorgsna över händelsen. De får stöd av såväl resten av sitt lag som från Volvo Ocean Race-organisationen och har tillgång till professionellt stöd om de skulle vilja ha det", säger tävlingschefen Phil Lawrence i en intervju på tävlingens sajt.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02