Se matchsammandraget: Seger över USA – nu väntar Schweiz i kvartsfinal

Finland slog USA i den sista gruppspelsmatchen och ställs mot Schweiz i kvartsfinal.

Finland hade definitivt turen på sin sida i inledningen av den sista gruppspelsmatchen mot USA.

Amerikanerna stod för en enorm anstormning från start och skapade en hel del farligt framåt. Mitt under denna press lyckades den amerikanska målvakten Keith Kinkaid tappa både balansen och sin klubba i en situation som inte alls såg farlig ut.

Pucken hamnade hos Sebastian Aho som skickade in den mot mål från minusvinkel. På något märkligt sätt lyckades den amerikanska målvakten sjabbla in pucken i egen kasse.

Och det skulle bli värre för Kinkaid. I slutet av perioden skickade Veli-Matti Savinainen in en puck längs sargen bakom USA-målet. Pucken tog en märklig studs från sargen och hamnade i målgården. Kinkaid såg aldrig pucken innan den låg bakom honom i mål efter att Aho reagerat blixtsnabbt och petat in den.

USA hade mera av spelet i öppningsperioden men kunde inte överlista välspelande Harri Säteri i lejonburen.

I den andra perioden skapade båda lagen en del chanser. Säteri hade stundvis riktigt svettigt men han lyckades rädda samtliga amerikanska skott med mycket skicklighet och en del tur.

Och i slutet av perioden satte Mikko Rantanen 3–0 på en målvaktsretur sedan Kinkaid inte kunnat hålla Markus Nutivaaras skott från distans.

Och om det inte var avgörande för matchen var Marko Anttilas 4–0 knappt halvvägs in i tredje perioden senast det.

Patrick Kanes 4–1-mål må ha varit hur vackert som helst men det hjälpte inte USA speciellt mycket.

Efter det satte Kasperi Kapanen 5–1 innan Derek Ryan slog in 5-2 på volley framför Säteri.

Aho fullbordade sedan sitt hattrick då han satte 6–2. Och med tanke på hur märkliga hans två första mål i matchen var kändes det bara naturligt att hans första försök styrdes strax förbi det tomma amerikanska målet då USA jagade kvittering med Kinkaid på bänken. Aho åkte ikapp pucken och satte den i mål efter att den studsat in i målgården från sargen.

Tack vare segern över USA tog lejonen hem gruppsegern i Herning och möter Schweiz i torsdagens kvartsfinal.

Resultat

VM

Finland–USA 6–2 (2–0, 1–0, 3–2)

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00