Seger om de ökade pengarna för damfotbollen: Äntligen har Uefa vaknat

Caroline Seger. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Uefa pumpar in mer pengar i damfotbollen från och med nästa säsong. På tiden, enligt Rosengårds Caroline Seger. – Äntligen har Uefa vaknat, säger den svenska landslagskaptenen.

Fyra gånger mer pengar – eller omkring 25 miljoner euro. Det är summan som det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) från och med nästa år pumpar ut till många av damfotbollens klubbar.

Bakom den kraftiga ökningen ligger större intäkter – främst från tv-rättigheter – när det nya formatet för damernas Champions League införs. Dessutom fördelas mer pengar från herrarnas Champions League till damerna.

– Det kommer att betyda så mycket, säger Rosengård och landslagets lagkapten Caroline Seger.

– Det gäller att pengar kommer in för att damfotbollen ska få bättre förutsättningar. Och finns det så mycket pengar att spela för – att Champions League faktiskt ger någonting i stället för att bara kosta pengar – så kommer det att ge en kickback till klubbarna som gör att de kan utvecklas.

"Få igång maskinen"

Det nya Champions League-formatet innehåller 16 klubbar och inleds med ett gruppspel. Klubbarna som når gruppspelet är garanterade minst fyra miljoner kronor – fem gånger mer än vad en plats bland de 16 kvarvarande lagen hittills gett.

Tidigare har det varit svårt att gå plus på Champions League-spel som kanske slutat i kvartsfinal, så som det exempelvis gjorde för Rosengård i år.

– När man fått det här resebidraget och bara kunnat gå plus minus noll – då blir det ju heller ingen vinning att vara med i Champions League mer än att man syns utåt. Men nu kommer det ju kunna locka sponsorer och förhoppningsvis köps fler rättigheter upp så att vi kan få igång den här maskinen, säger Seger och fortsätter:

– Det är pengar som behöver komma in. Och äntligen har Uefa vaknat också, det är på tiden.

Enligt Uefa öronmärks också 23 procent av de 25 miljonerna till icke-deltagande klubbar i de europeiska toppligorna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning