Seger och missnöje för HIFK i semifinalpremiären

Linda Cainberg gjorde sju av sina tio fullträffar i andra halvlek då HIFK vände och vann över SIF. Bild: Tommi Willberg

Sjundeå IF var nära att ställa till med en jätteskräll i den första semifinalen mot HIFK. Hemmalagets erfarna garde räddade ändå rödtröjornas ära.

Få gånger den här säsongen har HIFK varit så pressat på hemmaplan i semifinalpremiären. SIF inledde piggt medan IFK-maskinen hostade illa. Men i elfte timmen vaknade HIFK och tack vare starka slutminuter kunde storfavoriten knipa segern med 29–27 (12–15).

– Det var kanske på det viset att SIF var förberedda på playoffmatch och vi gjorde något helt annat, tills vi förstod att vi måste börja spela. Helt rätt åt oss att det blev så här, säger HIFK-kaptenen som ställer sig ytterst kritisk till sitt lags prestation.

Tempot var inte där, försvaret höll inte och attityden var inte den bästa.

– I första halvlek går vi ju inte mot mål över huvud taget. Vi går inte för att göra mål, säger Cainberg vars HIFK som värst låg under med fem mål.

– I första halvlek uteblev kontringarna. Jag tycker att vi som lag inte springer, hela laget står stilla. Vi hade problem lite överallt, fortsätter hon.

I paus ledde Sjundeålaget med tre bollar men sakta men säkert tog HIFK in SIF:s försprång. Med drygt fem minuter kvar av matchen gick HIFK för första gången upp i ledning då Inka Jäntti satte 26–25. HIFK har sina erfarna lirare att tacka för segern. Inka Jäntti satte fyra raka mål för sitt lag under matchens sista minuter och Cainberg gjorde sju av sina tio fullträffar i andra halvlek.

– Vi inser att vi håller på att förlora. Det är playoff och något måste göras, säger Cainberg om tankarna som rusade runt i huvudet under de kritiska avgörande minuterna.

– Det som är bra med matchen är att vi fixade segern, säger Cainberg.

"En av säsongens bästa matcher"

Trots förlusten var det inga värst besvikna miner i SIF-lägret. Storspelande målvakten Roosa Penttinen var nöjd över förbättringen från grundseriens sista match där det blev en nio måls förlust mot Helsingforslaget.

– Det var helt annorlunda än vad det var senast. Alla hade en bra attityd och segervilja. Men nu gick det tyvärr på det här viset. Men vi får vara väldigt nöjda. Det här var en av säsongens bästa matcher. I nästa match måste vi bara sätta in de viktiga bollarna och inte ge dem enkla chanser, säger Penttinen.

HIFK kom till det första semifinalmötet utan skadade Ida Väyrynen och Kathlen Ax, som snittade över nio mål per match på sina fem sista grundseriematcher. Ax är tillbaka då lagen möts i Sjundeå på tisdag medan Väyrynen hoppas vara i spelskick i vårens sista matcher.

FM-serien, semifinaler:

HIFK-SIF 29–27 (12–15)

HIFK: Linda Cainberg 10 mål, Inka Jäntti 7, Sara Jäntti 4, Ella Holopainen 4, Anna Vinogradova 2, Anni Kaikko 1, Annamari Jääskeläinen 1.

SIF: Linda Arifullen 6, Anna Westerlund 5, Madeleine Lindholm 5, Emmi Perovuo 3, Moa Wasström 2, Janica Tallqvist 2, Oona Reinikainen 2, Saara Lehtola 1, Maria Barck 1.

HIFK leder med 1–0 i matcher.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning