Seger kritisk mot fotbollens makthavare

Bild: Johan Nilsson/TT

Fifa har tredubblat ersättningen till herrklubbar vars spelare finns med i fotbolls-VM, skriver GP.Damklubbar får ingenting.Det får landslagsstjärnan Caroline Seger att ställa frågan till fotbollens makthavare:"Vill ni ens att damfotboll ska finnas?", skriver hon på Instagram.

7000 euro per spelare och dag. Det är vad Internationella fotbollsförbundet (Fifa) betalar till klubbarna runt om i världen som släpper i väg sina herrspelare till det stundande VM-slutspelet i Ryssland. I Brasilien för fyra år sedan låg ersättningen på cirka 2000 euro per spelare och dag. Summan betalas ut från två veckor innan mästerskapet inleds till den dagen då spelaren slås ut ur turneringen.

Noll kronor

När det spelas VM för damer är Fifa emellertid inte lika frikostigt med ersättningar. Långt därifrån.

– Vi får noll kronor. Det är för jävligt. Vi har hållit på länge och försökt påverka i alla instanser, men Sverige är inte tillräckligt starka. Jag är ingen matte-expert men jag kan räkna ut att vi får noll. Och då lever vi i 2018, säger Göteborgs sportchef Lasse Svensson till GP.

– Man kan tycka att de som sitter i Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) och Fifa borde se att det blir en snedfördelning.

Svenska landslagets lagkapten Caroline Seger ställer sig i ett inlägg på Instagram frågande till hur Fifa och Uefa egentligen tänker.

"Jag är så glad över att vara kvinna och spela fotboll. Eller är jag det? På grund av mitt kön tjänar jag mindre, jag får mer sällan erkännanden för det jag gör och jag kan sannerligen inte utgå ifrån att få samma möjligheter som en man. Bara för att jag föddes som kvinna. Det finns så många saker som jag skulle vilja säga, så många saker som jag önskar att jag kunde förändra, men jag är en kvinnlig fotbollsspelare, så jag menar: Vad kan jag göra?", skriver Caroline Seger.

Jobbar för förändring

Den europeiska klubborganisationen ECA jobbar just nu för att få till en förändring, säger Linda Wijkström, vice ordförande i ECA, till GP.

– Vi kommer i nästa vecka att ställa en skarp skrivning till Uefa och Fifa, för vi ser att det behöver införas på damsidan, säger Linda Wijkström, som också är generalsekreterare i Elitfotboll Dam.

Enligt Wijkström förklarar Fifa och Uefa att skillnaden beror på att många damligor inte är professionella fullt ut.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning