Sebastian Tynkkynens uttalanden utreds av polisen

Sebastian Tynkkynen har tidigare i sommar uttalat sig om att hets mot folkgrupp borde avskaffas som brottsrubricering. Bild: Roni Rekomaa

Sebastian Tynkkynen, som är ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk Ungdom, misstänks för hets mot folkgrupp.

Polisen i Uleåborg har inlett en förundersökning om Tynkkynens skriverier på Facebook. Enligt personen som polisanmält Tynkkynen har han spridit felaktig och aggressiv information och attityder som sätter landets muslimska befolkning i en ojämlik position, uppger undersökningsledaren kriminalkommissarie Tapani Tasanto.

Ett tiotal sidor av sådant som Tynkkynen skrivit hade bifogats brottsanmälningen. Tasanto säger att en åklagare som tillsätts av riksåklagarämbetet kommer att gå igenom Tynkkynens skriverier noggrannare och samarbeta med polisen. Utredningen fortsätter nu med att polisen hör Tynkkynen i fallet.

Tynkkynen hade själv inte hört om att en undersökning om hans skriverier har inletts.

– Jag hör nu om det för första gången via er nyhet, polisen har inte kontaktat mig, säger Tynkkynen.

På Facebook har Tynkkynen bland annat skrivit att Finland borde stoppa det fenomen som han kallar för islamisering och begränsa muslimers möjligheter att komma till Finland. Han har också krävt att "islam utrotas i Finland".

Efter terrordådet i Nice skrev Tynkkynen att "alla muslimer är inte terrorister, men alla terrorister är muslimer".

Tynkkynen tänker fortsätta i samma stil

– Om vilken värdegemenskap som helst vill förgöra människor som hör till en sexuell minoritet så har jag i egenskap av en som hör till en minoritet rätt att kämpa emot och jag gör det för fullt, säger Tynkkynen.

Tynkkynen har meddelat att han är bisexuell.

– Jag vill inte att sådant barbariskt tänkande ska kunna stärka sin ställning där jag bor. Människornas rätt till integritet måste vara större än religionens rätt att begränsa andras frihet, fortsätter han.

Sannfinländarnas ungdomsförbund har tidigare föreslagit att strafflagens paragrafer om hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid borde slopas.

– Här ser vi ett bevis på att de där lagparagraferna hindrar yttrandefriheten. Nu bör vi erbjuda lösningar och nämna saker vid deras rätta namn. Många är rädda för att tala ut, men det gör ite jag och därför kommer jag att också efter detta varna för riskerna med islam, konstaterar Tynkkynen.

– Å andra sidan bör paragrafen om grovt hets mot folkgrupp bevaras och uttalanden som uppmanar till våld, massförstörelse och annat bör fördömas ännu hårdare. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning