Sebastian Hilli kandiderar för internationellt tonsättarpris

Sebastian Hillis musik presenteras på Gaudeamusfestivalen i Nederländerna nästa höst. Bild: Timo Kari

Tonsättaren Sebastian Hilli har som första finländare på tretton år nominerats för Gaudeamuspriset för kompositörer under 30 år.

Nomineringen betyder att Hilli är en av sex utvalda tonsättare vars verk kommer att spelas flitigt på Gaudeamusfestivalen i Nederländerna i september 2018.

De övriga nominerade är amerikanen William Dougherty, tysken Matthias Krüger, fransmannen Raphaël Languillat, britten Lawrence Dunn och kanadensaren William Kuo. Totalt sållade den internationella juryn med tonsättarna Nicole Lizee, Richard Ayres, Mayke Nas och Pierluigi Billone bland över 300 partitur från 43 länder.

Sebastian Hillis internationella karriär tog fart när han vann Toru Takemitzu-tävlingen i Tokyo i maj 2015 med verket Reachings. Verket utsågs också till vinnare i kategorin för tonsättare under 30 år vid internationella tonsättarforumet (Rostrum) i Palermo i Italien i våras.

Hillli fick en egen kompositionskonsert på Musik i tiden-festivalen i Viitasaari i somras och så sent som förra månaden var han på tapeten när jubileumsverket Affekt uruppfördes av Helsingfors stadsorkester och 250 sångare ur 100-årsjubilerande Helsingfors sång- och musikförbund.

Gaudeamuspriset har delats ut sedan 1957 som erkänsla och språngbräda för en spirande tonsättarkarriär. Gaudeamusstiftelsen lovar stödja och sparra de utvalda tonsättarna genom upprepade framföranden och nya beställningar. Första priset är en beställning på nytt verk värt 5 000 euro.

Senast en finländare nominerades för Gaudeamuspriset var 2004, då Sampo Haapamäki vann med verket Signature.

Läs HBL:s intervju med Sebastian Hilli från maj 2016 här .

Läs mera om jubileumsverket Affekt här .

Precisering 14.40: Placeringen i Palermo har preciserats. Reachings premierades inte enbart, utan vann i kategorin för under tonsättare under 30 år.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning